MBDA a dat publicitatii succesiunea de teste pe care le-a efectuat in poligonul american China Lake la sfarsitul anului 2013.
Testele efectuate de Reaper cu racheta Brimstone vin ca urmare a cerintei Londrei de a integra racheta pe dronele britanice.
S-au efectuat noua teste de tragere atat cu rachete inerte, fara cap de lupta cat si cu focos exploziv, rezultatele testelor filmate vorbind de la sine:
Avantajul rachetei Brimstone fata de Hellfire II varianta din care a evoluat sunt date de modul dual de ghidare atat laser cat si radar, racheta putand fi dirijata in faza initiala de catre ghidajul laser al dronei / avionului de lupta sau elicopterului de atac urmand ca pe faza terminala sa se foloseasca de radarul propriu al rachetei.
Incarcatura de lupta in tandem a rachetei Brimstone este mai eficienta decat varianta AGM 65 G Maverick americana impotriva tancurilor moderne si beneficiaza si de posibilitatea de autodistrugere in cazul in care nu isi gaseste tinta.
Racheta Brimstone a debutat in Libia fiind lansata de avioanele Tornado GR-4, fiind apoi folosita si in Afganistan.
Pe langa integrarea pe Reaper-ul britanic, care primeste astfel posibilitati extinse de angajare a tintelor in campul de lupta, racheta produsa de MBDA va fi integrata pe F-35 B britanic si pe Typhoon.
In scurt timp, mai putin de un deceniu, dronele inarmate precum Reaper au preluat foarte multe misiuni specifice elicopterelor de atac moderne, in deceniul urmator fiind din ce in ce mai probabil ca luptele in conflicte de intensitate scazuta sa fie luptate doar cu ajutorul acestora in cazul in care statul aflat “la primire” este unul cu posibilitati tehnologice reduse.
Sursa: Air-Cosmos
-Marius-Eugen Fenchea –
Ca tot vrem sa facem CAS cu duzina de F 16 MLU si IAR 99 C Soim oare nu ar fi o idee buna sa integram Brimstone in RoAF?