Aviaţie Geopolitica Marină

Mozaic cu China si mai ales cu portavioanele chineze

Intaiul

Un avion Shenyang J-15 a efectuat prima apuntare cu prindere de cablurile arestoare pe portavionul chinez Liaoning, a anuntat agentia chineza de presa Xinhua.

Evenimentul marcheaza o realizare critica in dezvoltarea ambitiilor Chinei de a opera portavioane.

“Capabilities of the carrier platform and the J-15 have been tested, meeting all requirements and achieving good compatibility,”

J-15 a efectuat numeroase apuntari pe sol, la o baza de antrenament unde a fost construita o macheta a puntii portavionului si, de asemenea, un numar mare de “touch-and-go”-uri pe portavionul aflat in larg, pana la realizarea celei dintai apuntari cu prinderea de un cablu arestor de pe puntea navei Liaoning.

Liaoning este fostul portavion Varyag din clasa Admiral Kuznetsov, cumparat de la Ucraina cu douazeci de milioane de dolari in anul 1998, pe cand acesta era completat in proportie de 70 de procente. La momentul livrarii, Varyag fusese dezarmat si motoarele scoase.

China s-a apucat de treaba cu portavionul, prin 2002, dezvoltand si avioane destinate operarii de pe acest tip de nave.

Acestea se intamplau intr-o perioada in care Beijingul se jura cu mana pe cravata rosie ca portavionul Varyag nu reprezinta o amenintare pentru vecini si ca nava are sa fie folosita pentru antrenamente si cercetare.

La bordul portavionului Liaoning pot fi gazduite 26 avioane si 24 elicoptere.

Sursa: RIA Novosti

Marina Chinei a comunicat ca testele dintre portacion si avioanele de tipul J-15 “Flying Shark” au demonstrat buna compatibilitate.

J-15, proiectat si construit in China (lol), este capabil sa indeplineasca misiuni multiple fiind un avin multirol comparabil cu Suhoi Su-33 si F/A-18.

J-15 Flying Shark

Sursa: China Defense Mashup

Care este:

“Congratulations and a job well done for China’s new carrier, crew and their successful launch and trap of the J-15.”

Vorbe de la Eric Palmer, hulitul. Apropos de hulit, cu anumite vorbe de-ale lui Eric Palmer sunt de acord. Aia e…

Sursa: ELP Defense News

Eh, acum bomboana de pe coliva hartii:

Prium portavion bastinas al Chinei va fi lansat la anul si va intra in serviciu undeva… prin 2015 – 2016.

Dupa lansarea primului portavion, China va lansa inca unul cam dupa doi ani, iar peste 20-30 de ani va construi o clasa de super-portavioane.

Mai in detaliu, in primul deceniu China va construi trei flote de portavioane, in timp ce in cea de-a doua decada va mai construi doua. Doua cu propulsie nucleara.

Sursa: Focus Taiwan

16 Comments

 • 5 piloti au efectuat apontàri si decolàri pe Liaoning.

  J-15 a efectuat mai mult de 1000 de simulatii de apontaj si acelasi numàr de decolàri de la sol, pentru a regla problemele tehnice. Chinezii au cumpàrat prototipul T-10-K3 cu seria 02-10 de la Ucraina; de la el au efectuat “reverse engineering” 🙂 .

  Sistemul cablurilor de arest a fost dezvoltat chiar de chinezi.

 • Eu imi amintesc de discutiile de-acu vreun an, cand apareau primele poze cu J22, si lumea carcotea despre PhotoShop, alea alea… Acu’ nu mai merge.
  Cand am indraznit sa afirm ca astia stiu sa faca si lucruri de calitate (cand vor), toate lumea mi-o sarit in cap. Cineva a si postat poze (link) cu o autostrada de-a lor prabusita.

  De exemplu, in FR mai toate electronice is Made in PRC. Surpriza, nu? Calitatea e insa cu totul alta, fata de ce se gaseste in RO. Powasonic si Panasound si alea sunt pentru “canibalii” din Africa si de pe Dambovita.
  Iar lumea care a mai vazut Marele Zid zice ca exista si alta clasa (suprema) de calitate: pentru piata japoneza.
  E meritul lor ca au stiut sa umple toate segmentele de piata.

  Despre copiat… las sa fie! Daca ne gandim la Razboiul boxerilor si la secolele in care China (mare fosta civilizatie) era umilita/jefuita de diversi aventurieri rupti in cur din Albion si Portugalia… nici aia n-au fost corecti, nu? Politica internationala n-are nici o treaba cu cavalerismul!

  Si mai e o chestie, daca toti ne punem (in subconstient) problema unui conflict (rece sau cald) intre China si sua:
  – americica a ajuns ce-a ajuns prostindu-i pe unii si altii, sau bombardandu-i pe aia care nu pun botul.
  – deocamdat’, tot ce a obtinut China (si-i spectaculos, nu?) e numai din munca boborului. Inca nu s-au apucat de invadat colonii, de propaganda, nu vezi reclame in chineza si la buda…

  Cred ca si amerlocii (au si ei oameni lucizi) stiu ca fiecare secunda trece-n defavoarea lor. Tic,tac… 😀

  • Just!
   Foarte multa lume uita ca acum 100 si ceva de ani ,China era ciuca batailor pe plan mondial. Rusii, americanii, englezii, francezi , germanii si japonezii , toti au furat cate ceva, au masacrat si au distrus (vezi invazia japoneza in Manciuria, Razboaiele Opiumului cu arderea si jefuirea Palatului de Vara, anexarea Siberiei de Sud-Est de catre Rusia- nordula Manciuriei, Taiwan-ul, etc.) . E remarcabil, daca te gandesti ca de la o tara ramas mult in urma tehnologic au ajuns la asta intr-un timp atat de scurt.
   Chestia e ca chinezii nu au uitat acea perioada , nici teritoriile pierdute si mai ales nici umilinta indurata. Desi toata lumea rade de chinezul copy-paste, dragonul asteapta acolo in umbra, cu rabdare si tenacitate. I-a intrebatii pe japonezi de ce brusc au ganduri de inarmare nucleara, ei stiu mai bine – doar au trait in acea zona a lumii de secole 🙂

  • “Inca nu s-au apucat de invadat colonii,…”
   Tibetul este o foarte mare colonie, dar sà ràmânà secretul nostru.

   • eram sigur c-o sa sara cineva in apararea lui Dalai-Lama.

    Daca tot e colonie, ce foloase materiale le-aduce? Ca altfel nu se pune.

    Tibetul pentru PRC e ca si Cadrilaterul pentru RO, zic eu. Ceva gen avanpost, nu gasesec termenul exact. Daca stii ceva in plus, zi-ne si noua, eu ma-nclin si notez (nu-s sarcastic aici, chiar nu mi-am batut capul cu subiectul)

    • “Teritoriu ocupat și administrat de o națiune străină și care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc.”

     Este definitia coloniei în DEX. Corespunde întru totul Tibetului. Nu am ce sà spun în plus.

  • Practic in toata Asia a inceput o febrila cursa a inarmarilor,dar nu de dragul parazilor sau ca trebuie sa cheltuie cumva banii:eu cred ca China nu a uitat si nu va ierta niciodata Japonia ptr. umilintele (si torturile ingrozitoare )suferite din partea Armatei Imperiale japoneze pana in 1945.

   • lasa ca nici japii nu uita ca au fost impreiu si acum se gandesc serios la artmele atomice asa ca sa le aiba si ei prin camara spre deliciul vecinilor.
    Si la cum arata lumea asta chiar este pacat de ei sa fie asa “neimpodbiti” cu nuke.
    Urmeaza dupa vreo cativa anisori si timida de tanti Merkel sa spuna la fel ca sunt bune asa de tinut pe langa casa omului….

  • cred ca toata lumea normala la cap se gateste intotdeauna de ceva.
   Pur si simplu sunt un stat CENTRALIZAT, cu multe parale si resurse. De-aia zic eu ca se misca iute.

   • Japonia si Germania nu cred ca pot avea acces la arme atomice,ele avand un statut special si tratate de aparare cu SUA.Japonezii au intarziat nepermis de mult dezvoltarea avionului( ma rog demonstrator) lor de generatia V:ATD-X.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: