Intaiul

Un avion Shenyang J-15 a efectuat prima apuntare cu prindere de cablurile arestoare pe portavionul chinez Liaoning, a anuntat agentia chineza de presa Xinhua.

Evenimentul marcheaza o realizare critica in dezvoltarea ambitiilor Chinei de a opera portavioane.

“Capabilities of the carrier platform and the J-15 have been tested, meeting all requirements and achieving good compatibility,”

J-15 a efectuat numeroase apuntari pe sol, la o baza de antrenament unde a fost construita o macheta a puntii portavionului si, de asemenea, un numar mare de “touch-and-go”-uri pe portavionul aflat in larg, pana la realizarea celei dintai apuntari cu prinderea de un cablu arestor de pe puntea navei Liaoning.

Liaoning este fostul portavion Varyag din clasa Admiral Kuznetsov, cumparat de la Ucraina cu douazeci de milioane de dolari in anul 1998, pe cand acesta era completat in proportie de 70 de procente. La momentul livrarii, Varyag fusese dezarmat si motoarele scoase.

China s-a apucat de treaba cu portavionul, prin 2002, dezvoltand si avioane destinate operarii de pe acest tip de nave.

Acestea se intamplau intr-o perioada in care Beijingul se jura cu mana pe cravata rosie ca portavionul Varyag nu reprezinta o amenintare pentru vecini si ca nava are sa fie folosita pentru antrenamente si cercetare.

La bordul portavionului Liaoning pot fi gazduite 26 avioane si 24 elicoptere.

Sursa: RIA Novosti

Marina Chinei a comunicat ca testele dintre portacion si avioanele de tipul J-15 “Flying Shark” au demonstrat buna compatibilitate.

J-15, proiectat si construit in China (lol), este capabil sa indeplineasca misiuni multiple fiind un avin multirol comparabil cu Suhoi Su-33 si F/A-18.

J-15 Flying Shark

Sursa: China Defense Mashup

Care este:

“Congratulations and a job well done for China’s new carrier, crew and their successful launch and trap of the J-15.”

Vorbe de la Eric Palmer, hulitul. Apropos de hulit, cu anumite vorbe de-ale lui Eric Palmer sunt de acord. Aia e…

Sursa: ELP Defense News

Eh, acum bomboana de pe coliva hartii:

Prium portavion bastinas al Chinei va fi lansat la anul si va intra in serviciu undeva… prin 2015 – 2016.

Dupa lansarea primului portavion, China va lansa inca unul cam dupa doi ani, iar peste 20-30 de ani va construi o clasa de super-portavioane.

Mai in detaliu, in primul deceniu China va construi trei flote de portavioane, in timp ce in cea de-a doua decada va mai construi doua. Doua cu propulsie nucleara.

Sursa: Focus Taiwan