Raad 2

Iranul a produs într-o serie scurtă tunul autopropulsat ACS Raad-2, o încrucişare dintre tancul T-72 rus şi tunul autopropulsat M-109A1 american. Şasiul de T-72 a fost revizuit drastic pentru a muta motorul V-84MS mai înspre partea din faţă.

Conform sursei, tunul de 155 milimetri are acum o bătaie crescută: 30 de kilometri. Echipajul lui Raad 2 este de cinci membri. Piesa de artilerie poate executa foc cu o cadenţă de cinci proiectile pe minut.

Raad 2M

În varianta îmbunătăţită, Raad 2M iranienii au folosit un motor ucrainean 5TDF de 700 cai-putere, care echipa tancurile T-64, mult mai compact şi potrivit pentru amplasarea în faţă, lângă conductor.

Ucrainenii de la fabrica din Kharkov, ce au mai livrat astfel de motoare în Pakistan şi care au semnat recent cu Etiopia, şi nu este exclus ca pe viitor să le vândă şi iranienilor o versiune îmbunătăţită, probabil 5TDFE, capabilă să scoată 900 de cai-putere.

Sursa: Vestnik

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.