Crucisatorul Moskva, Project 1164

Crucisatorul Moskva, Project 1164

Moskva a traversat Gibraltarul și se îndreaptă către estul Mediteranei unde va prelua comanda flotei ruse, încropită ad-hoc în largul coastelor siriene.

Potrivit unei surse militare, citată de Interfax, ”armamentul și echipamentul tehnic al navei sunt în stare de funcționare, echipajul fiind gata să execute misiuni de luptă”.

Crucisătorul Clasa Slava, purtător de rachete a traversat Gibraltarul pe 10 Septembrie la ora 11 (ora Moscovei) și va ajunge în zona de operațiuni desemnată din estul Mediteranei pe 15 sau 16 Septembrie. La sosire, eșalonul de comandă al grupării navale ruse din zonă va fi transbordat de pe nava anti-submarin Admiral Panteleyev, la bordul crucișătorului Moskva, acesta devenind astfel nava-amiral.

Moskva este înarmat cu rachete anti-navă SS-N-12 Sandbox, rachete suprafață-aer S-300 și OSA-MA (SA-N-4 Gecko), precum și armament artileristic (130mm și 30mm), torpile și grenade anti-submarin.

Alte două unități navale, distrugătorul Smetlivy – clasa Kashin și nava de debarcare Nikolay Filchenkov urmează sa traverseze stâmtorile Bosfor și Dardanele în intervalul 12-14 Septembrie. Acestea se vor alătura unei grupări navale alcătuite din mai multe nave din flotele Mării Negre și Mării Baltice: Aleksandr Shabalin, Admiral Nevelskoy, Peresvet, Novocherkassk, Minsk, Neustrashimy și Admiral Panteleyev.

Evident, mișcările de trupe nu au nimic în comun cu situația din Siria ci se încadrează în rotația periodică a unităților navale ce asigură prezența VMF în Mediterena.

Via:
RT

– Marius Constantin –