Ofensiva de primăvară a insurgenților și retragerea militarilor occidentali din Afganistan au avut ca efect capturarea unor orașe importante și suprafețe mari din numeroase provincii afgane de către talibani și Al-Qaeda.

Tupolev Tu-22M3M

Tupolev Tu-22M3M

Pentru țările care se învecinează cu Afganistanul, pericolul destabilizării cauzate de către jihadiști este în creștere. Ofensiva rapidă a talibanilor în Afganistan a constituit subiectul unui summit desfășurat la Avaza, în Turkmenistan, unde zilele trecute s-au întâlnit liderii a cinci țări care au aparținut în trecut de Uniunea Sovietică în Asia Centrală.

Gourbangouly Berdymoukhamedov, președintele Turkmenistanului, a declarat la întâmpinarea lui Emomali Rakhmon, președintele Tajikistanului, că situația din Afganistant este chestiunea care îngrijorează pe toți vecinii acestei țări.

Cu o zi înainte, în cadrul unei vizite în Uzbekistan, generalul Valeri Gherasimov, șeful statului major al forțelor armate ruse, a estimat că principala amenințare în regiunea Asiei Centrale o reprezintă în această perioadă situația din Afganistan și a dat vina pe retragerea bruscă din această țară a forțelor străine după o prezență de douăzeci de ani.

Rusia dorește să evite destabilizarea în vecinătatea granițelor proprii și pentru aceasta s-a implicat în pregătirea mai bună a forțelor armate vecine prin exerciții de mare amploare alături de câteva țări din Asia Centrală, inclusiv Tajikistanul, unde Rusia are o bază militară importantă.

Moscova a decis să transmită un mesaj insurgenților afgani, dislocând în Uzbekistan patru bombardiere Tupolev Tu-22M3 Backfire, capabile să transporte 12 tone de bombe și rachete. Bombardierele rusești vor executa misiuni de antrenament care vor simula bombardarea taberelor și depozitelor de armament și muniții ale teroriștilor.

Avioanele Tu-22M3 vor fi escortate de avioane de vânătoare MiG-29 ale Forțelor Aeriene Uzbece.

Misiuni de simulare a atacurilor împotriva insurgenților afgani vor executa, de asemenea, avioane tactice de atac la sol Suhoi Su-25 și elicoptere Mil Mi-8 de la Baza Aeriană rusească Kant din Kirghistan.

Până în prezent, talibanii au dat asigurări că nu intenționează să amenințe țările din Asia Centrală, motivând că nu ar avea nimic de câștigat, mai ales că obiectivul a fost întotdeauna acela de plecare a forțelor militare străine din Afganistan.

Rămâne de văzut…

Vom descoperi în viitorul apropiat continuarea evenimentelor din Afganistan, de după retragerea forțelor americane și ale NATO din această țară.

Poate că Afganistanul se va închide între propriile granițe, dezvoltându-se într-o linie proprie… după o vreme în care vor avea loc lupte interne.

Poate că Afga va deveni o bază mult mai puternică a terorismului global, mult mai greu de liniștit în viitor.

Poate că, vrând-nevrând, țările din vecinătatea Afganistanului se vor implica mai mult în stăvilirea pericolului izvorât din această țară.

Vom vedea.

Poate vom vedea Rusia foarte implicată aici…

Poate vom vedea China implicată.

Vom descoperi.

Curând…

Iulian Iamandi