9 mai 2012, pe strazile Moscovei

9 mai 2012, pe strazile Moscovei

Ministrul rus la  Apărării a reafirmat convingerea că Tratatul pentru Limitarea Forțelor Convenționale în Europa este coplet depășit, nerealist și lipsit de perspectivă.

Asta la aproape 6ani după anunțarea Moratoriului unilateral de denunțare a minunatului Tratat. Motivația rușilor e cel puțin validă, având în vedere că unul dintre blocurile militare care se băteau cap în cap la data perfectării acordului e de multă vreme oale și ulcele.

Revenind…

Sergei Ryzhkov șeful departamentului de control asupra respectării tratatelor internaționale din Ministerul Apărării de la Moscova, declara luni următoarele: “Tratatul CFE (Conventional Forces in Europe) a fost semnat când cele două blocuri militare oponente – NATO și Tratatul de la Varșovia – încă existau. Unul dintre Blocuri a dispărut, dar tratatul încă se aplică. Nu văd utilitatea acestuia, având în vedere că Tratatul și-a pierdut orice semnificație.”

Tratatul a fost semnat în 1990 de 16 state membre NATO și 6 ale Pactului de la Varșovia, prevederile lui fiind puse în aplicare începând cu 1992 și impunea, fiecărui bloc militar plafoane identice pentru numarul maxim de “utilaje” convenționale cum ar fi: tancuri, mașini de luptă blindate, elicoptere de atac, piese de artilerie sau avioane de luptă.

Tratratul a fost adus la zi la ceva vreme după spargerea Uniunii Sovietelor, în 1999 dar NATO a refuzat sa ratifice Tratatul în noua formă, motivând prezența trupelor ruse în Georgia și Republica Moldova.

Rușii speră să reușească să convingă statele Membre NATO în cursul viitoare conferințe cu privire la securitatea în Europa, ce se va desfășura între 23 și 24 Mai și să pună sub incidența Tratatului (astfel amendat și modificat) noile categorii de arme ce au început să facă ravagii pe câmpul de luptă modern: dronele și munițiile ghidate de mare precizie.

 

Via:
RIA Novosti

– Marius Constantin –