Noile radare Nebo-T capabile să detecteze avioane F-22 și F-35, rachete hipersonice, balistice și atacuri masive cu rachete de croazieră, au fost plasate în stare de alertă de luptă.

Rusia se pregătește pas cu pas de o conflagrație la scară mare. Adio război hibrid? Sau poate că Putin pregătește nu doar sulițele, ci și scuturile pentru cazul în care Occidentul ar decide să intre într-un război mondial.

Radar Nebo-M

Radar Nebo-M

Haideți să începem cu știrea și apoi mai vorbim…

Veste

Sistemele cu stații radar de cea mai nouă generație, Nebo-T, din cadrul diviziei de apărare antiaeriană a Districtului Militar Central au intrat în alarmă de luptă în regiunile Volga și Urali.

Iar pentru a verifica și testa aceste stații radar au fost folosite avioane supersonice de atac Suhoi Su-34 care au simulat inamicul. Operatorii complexelor radar Nebo-T au identificat țintele și le-au urmărit evoluțiile din atacurile simulate.

Radarele Nebo-T sunt evoluții puternic modernizate ale radarelor Nebo-U. Nebo-T au intrat în serviciul operativ al Districtului Militar Central în urmă cu aproximativ o lună.

Noile stații radar Nebo-T eclipsează, surclasează și alte alea, radarele predecesoare, fiind capabile să identifice mai rapid țintele aeriene și balistice pe o rază de șase sute de kilometri, putând să le urmărească cu mare precizie.

Poveste

După ce sârbii au doborât un avion stealth tip F-117, rușii au început să considere avioanele cu astfel de caracteristici ca potențiale amenințări la securitatea proprie și pentru a contracara au demarat un program de detectare al avioanelor greu detectabile radar de la distanțe mari.

Sistemul Nebo nu este unul nou. Lucrul la Nebo-M (ME pentru export) a început prin anul 1984, ca sistem integrat multifuncțional mobil. Evident, pentru export sistemul avea caracteristici și performanțe reduse.

Primele două regimente de Nebo-M au fost amplasate în Sankt Petersburg și Karelia în anul 2017.

Alte două regimente au fost dislocate în Crimeea și Penza în anul următor.

În regiunea Volga a fost dotat cu acest sistem un regiment în anul 2019.

Modernizarea la standardul Nebo-UM a transformat radarul într-unul 3D.

Unele surse dau ca sigură utilizarea sistemului Nebo-M în Siria pentru detectarea și urmărirea avioanelor F-35 și F-22.

Concluzie

Aducerea la starea de alarmă de luptă a unităților rusești de radiolocație dotate cu complexele radar Nebo-T din regiunile Volga și Urali, alături de celelalte mișcări ale Rusiei în cadrul Crizei Ucrainei, face parte din șahul în care președintele Putin joacă țările occidentale, un joc în care “țarul” modern pare că merge într-o nebunească înaintare fără posibilități credibile de întoarcere.

Zi după zi, întreg mapamondul privește către Moscova, către Ucraina, către Belarus, către Kazakhstan, către China chiar.

Vladimir Putin se pregătește de riposta Occidentului, de cea militară nu doar pentru sancțiunile ale căror pachet așteaptă doar decizia declanșării agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Am ajuns la a fi siguri că se va întâmpla. Nu ne mai întrebăm dacă un nou război este posibil, ci când ar putea începe.

Și suntem tot mai siguri, după o campanie de dezbinare a țărilor membre NATO/UE și de război psihologic la nivelul cetățenilor acestor state, să credem că Occidentul nu va face angajarea luptei cu Moscova.

Pentru că am vorbit de cetățenii din țările membre NATO și UE, vedem de o lungă perioadă de timp cum campaniile susținute din ce în ce mai evident de la Moscova în rețelele de socializare, presă și pseudo-presă au avut ca rezultat scăderea încrederii cetățenilor în propriile guverne, autortități și alianțe geopolitice și geostrategice.

Adevărul este acum ignorat, iar falsul e luat de bun. Puterea a devenit neputință. Lipsește patriotismul adevărat, acesta fiind înlocuit cu influențarea prin partide și organizații extremiste care lucrează pe scenariul tipic bazat pe sărăcie, religie, violență sub diverse forme.

Țarul a învins destrămând și scăzând încrederea. Probabil suntem – la dracu, Resboiu e în starea asta de ani de zile – sub atacuri cibernetice, adică suntem deja în război nedeclarat în mediul ăsta.

Urmează ceva.

Când?

Iulian Iamandi