Mokhtar Belmokhtar

Mokhtar Belmokhtar

Militarii ciadieni care luptă în nodrul Mali, l-au ucis Sâmbătă pe Mokhtar Belmokhtar – unul dintre comandanţii cu legături al-Qaeda, vinovaţi de luarea de ostateci în masă din Algeria.

Agenţia Al Jazeera, citând surse din Armata Ciadului, anunţă că Belmokhtar a fost ucis în munţii Ifogha, în cadrul unei operaţii speciale:

“On Saturday, March 2, at noon, Chadian armed forces operating in northern Mali completely destroyed a terrorist base … The toll included several dead terrorists, including their leader Mokhtar Belmokhtar,”

Al Jazeera l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Armatei Ciadului, generalul Zacharia Gobongue.

Belmokhtar era de naţionalitate algeriană şi un veteran al războiului din Afganistan, unde activităţile sale de contrabandă i-au adus porecla de “Mr. Marlboro”.

Cu câteva săptămâni în urmă, “Mr. Marlboro” s-a desprins de organizaţia al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQIM), pentru a forma propriul grup de militanţi – Signatories in Blood.

La mijlocul lunii Ianuarie, teroriştii conduşi de Belmokhtar, au atacat instalaţiile unui câmp de exploatare a gazelor naturale, din apropierea localităţii In Amenas, luînd prizonieiri câteva sute de civili algerieni şi străini.

În operaţia de eliberare a ostatecilor, trupele algeriene au eliberat 686 algerieni şi 107 străini, treizeci şi şapte de străini fiind ucişi.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –