Râdem, glumim, dar nu prea mai părăsim orbita. Cursa spatiala dintre SUA si URSS s-a stins, iar viitorul apartine companiilor private… care probabil vor avea de infruntat concurenta facuta de China.
China, care a efectuat cu succes o aselenizare “moale”, prima astfel de aselenizare din lume dupa aproape patru decenii. China, despre care presa de stat spune ca urmeaza sa trimita pe Luna o misiune cu echipaj uman la bord.
Modulul Chang’e 3, numit dupa o zeita chineza a Lunii, a luat contact cu suprafata satelitului natural al Terrei dupa o procedura care a durat 12 minute.
Chang’e 3 a transportat pana pe Luna un vehicul lunar numit Yutu, sau Jade Rabbit, animalul de companie al zeitei… care la opt ore dupa aselenizare s-a separat de nava-mama si a pornit intr-o misiune de explorare stiintifica ce va dura trei luni.
Programul spatial al Chinei este o sursa de enorma mandrie nationala, chinezii devenind astfel cea de-a treia tara care a efectuat aselenizare de acest tip, dupa SUA si Uniunea Sovietica, ultima fiind cea a sovieticilor in anul 1976.
“It’s still a significant technological challenge to land on another world,” . “Especially somewhere like the moon, which doesn’t have an atmosphere so you can’t use parachutes or anything like that. You have to use rocket motors for the descent and you have to make sure you go down at the right angle and the right rate of descent and you don’t end up in a crater on top of a large rock.”
A declarat Peter Bond, redactor consultant la Jane’s Space Systems and Industry.
Misiunea Chang’e a fost lansata pe 2 Decembrie din sud-vestul Chinei cu o racheta purtatoare Long March-3B.
China a trimis in spatiu primul cosmonaut in anul 2003, devenind cea de-a treia natiune dupa Rusia si SUA care a realizat independent zbor cosmic cu echipaj uman.
In 2006 chinezii au trimis prima sonda catre Luna, iar pentru 2020 este planificata construirea unuei statii spatiale orbitale, urmata de trimiterea unui cosmonaut pe Luna.
“They are taking their time with getting to know about how to fly humans into space, how to build space stations … how to explore the solar system, especially the moon and Mars,” “They are making good strides, and I think over the next 10, 20 years they’ll certainly be rivaling Russia and America in this area and maybe overtaking them in some areas.”
A mai spus Bond.
Sursa: RIA Novosti
Nu stiu cum obtine China acces la tehnologiile necesare, dar cred ca a venit timpul sa recunoastem ca… am pus-o. 🙂
– Iulian Iamandi –
Urmareasc evolutia Curiosity pe Marte. Stiti de vreo adresa la care se poate urmari evolutia Iepurelui de Jad?
cum au incercat candva chinezii sa cloneze MiG-ul 23.Parca si unele din machetele incercate la noi seamana.
http://cs303614.vk.me/v303614431/5314/DiNCI_1G6_k.jpg
http://cs303614.vk.me/v303614431/530a/ORr5W2TI6DU.jpg
Vrei sa spui MiG-25.
Mie imi pare ca J-20 aminteste de proiectul asta.
fiecare avion ajuns in fabricatie de serie, pe care ajungem noi sa-l cunoastem e mai mult decat varful icebergului, e una din zecile sau uneori sutele de configuratii si variante testate. Nu e de mirare ca multe din ele ajung sa semene intre ele. Dar ce e in poze nu pare in nici un caz clona de MiG-23, MiG-23 e un interceptor usor, monomotor, cu geometrie variabila pt. a avea cat de cat caracteristici de decolare scurta. Macheta din poze e o aripa delta bimotor, optimizat pt. viteza si probabil altitudine mare. Aduce mai degraba cu CF-105 Arrow sau A-5 Vigilante sau MiG-25 ca alura si pare destul de original, nu cred ca se poate spune ca e clonat dupa ceva. Decat la detalii preluate probabil de tipul care a facut modelul CAD: aripa e a lui MiG-21, prizele de aer de MiG-25/31, tren de aterizare de la Jaguar, carlinga de Yak-141, derivele de F-18 cu carenaje dielectrice de MiG-21, samd dar sa spunem ca astea-s licente poetice.
Bravo lor, chinezii se misca destul de bine. Mai au pana sa-i ajunga pe rusi si americani, dar par a fi cei mai avansati dupa astia. Daca merg constant in ritmul asta vor deveni o forta si in domeniul asta in urmatorul secol.
Scuze este vorba de MiG-25 -clona incercare din 1968..