Eurofighter Phase 1 Enhancements program

Eurofighter Phase 1 Enhancements program

Cassidian, divizia militara a EADS, a finalizat cu succes testarile in zbor din cadrul programului Eurofighter Typhoon Phase 1 Enhancements.

Dupa un intens program de teste cu avioanele de serie 4 si 7, pachetul de modernizari a confirmat furnizarea unor capabilitati robuste multi/-sweing role pentru Fortele Aeriene.

De la finalul anului curent, pachetul de modernizari va fi disponibil catre clienti.

Testarile au avut loc in Germania, la Cassidian’s Military Air Systems Centers si in Spania, la Gerafe, in cooperare cu BAE Systems si ALenia Aermacchi.

“Faza 1 de upgrad-are  furnizeaza Eurofighter un salt semnificativ in ceea ce priveste capacitatile sale operationale.  Practic, utilizarea mai multor tipuri de arme in conditii de lupta, indiferent de conditiile meteo, va deveni extrem de simpla”

– a declarat Chris Worning, pilot al celor de la Cassidian pentru Proiectul Eurofighter.

“P1E” implementeaza complet capabilitatea aer-sol pe Eurofighter Typhoon – inclusiv Laser Designation Pod – , integreaza complet utilizarea bombelor ghidate, sistem modern IFF (Mode 5), comunicatii radio imbunatatite si Direct Voice Input, Air-to-Surface Helmet Mounted Sight System, dar si imbunatateste capabilitatile aer-aer prin integrarea digitatala a rachetelor aer-aer cu raza scurta SRAAM si un sistem modernizat MIDS (Multifunctional Information Distribution System) Datalink pentru interoperabilitate crescuta cu Fortele Coalitiei.

Imbunatatirile acopera proiectarea, dezvoltarea si calificarea intaiului program major de modernizare de dupa contractul principal de dezvoltare si reprezinta un moment important pentru Eurofighter Typhoon, dincolo de integrarea armamentului aer-sol formand si baza pentru viitoare modernizari cum ar fi cele ce tin de radarul AESA si racheta Meteor.

Eurofighter Typhoon a fost comandat deja de sapte tari (Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria, Arabia Saudita si Oman), in acest moment existand 719 avioane sub contract si comenzi pentru 571.

Sursa: Defense-Aerospace

 

– Iulian Iamandi –