Armata Romana Fortele Navale

Modernizarea fregatelor Regele Ferdinand si Regina Maria amanata pe termen nedeterminat

Fregata Regina Maria

Deci, nicio zi fara o veste proasta..

Dupa cum era de asteptat de mai bine de jumatate de an, esecul celei de-a doua tentative de modernizare a fregatelor T22R ale Fortelor Navale Romane devine realitate.

Modernizarea lor fiind amanata la acest moment pe termen nedeterminat.

Romania a cumparat 2 fregate din clasa Type 22 Broadsword Batch 2 la inceputul anilor 2000, in perioada 2006-2007 ar fi trebuit initiat procesul de modernizare, lucru care a intarziat, in 2009 a fost lansata licitatia de modernizare a acestor nave, care a fost anulata din cauza crizei financiare, costul modernizarii ar fi fost de aproximativ 300 milioane dolari, in 2016 a fost lansata o a doua licitatie de modernizare a acestor nave, pentru un cost de aproximativ 190 milioane euro, licitatie care ar fi fost castigata de catre consortiul turco-roman, care nu a ezitat nicio clipa sa isi proclame victoria in presa, dar care se pare ca a fost incapabil sa livreze modernizarea, ca urmare a complicatiilor politice in care a intrat Turcia, si in cele din urma sa discutat despre o modernizare a fregatelor la pachet cu achizitia celor 4 corvete din clasa Sigma 10514 care ar fi fost construite la Damen Galati, insa guvernul Dragnea a hotarat sa anuleze intreaga achizitie.

Asa cum spuneam, licitatia de modernizare a fregatelor a fost castigat de consortiul turco-roman, lucru confirmat de MApN, care de asemenea a confirmat ca turcii nu au fost capabili sa livreze modernizarea pentru ca statele unde se produceau echipamentele care ar fi trebuit integrate pe fregate nu au permis livrarea lor, deh, asa e cand te joci de-a sultanul nebun dar uiti ca te cheama Erdogan si nu Trump.

Acum Ministerul Apararii sustine ca a gasit o alta sursa de finantare a modernizarii fregatelor, modernizare care ar urma sa coste aproximativ 800 milioane RON.

sursa: TVR

– David Victor –

13 Comments

 • MApN ar trebui rebotezat Dreams Defence Ministery si sa se ocupe de turism in Jurasic Romanian Army World, ca poate asa vor realiza aia 2% si mai cumpara si ei 2-3 jucarii armate, asa sa nu supere prea tare pe astia mai seriosi – nemti, italieni, americani, din astia, ca ne tot jucam cu ei de-a uite contratul nu-i contractul. ca in ritmul asta de seriozitate al nostru probabil la licitatiile noastre nu va mai veni nimeni, daca azi le dam contracte si maine la tot anulam.

 • e trist insq nu e prea grav daca nu le modernizam, avem alte prioritati, avioane-tancuri-taburi-drone-rachete, astea ne trebuie, e urgent, si second-hand de ne echipam, nu conteaza, nu bagi sute de milioane de dolari in doua fregate cu care nu faci mai nimic in caz de conflict, ne trebuie douaj de F16uri de ocazie, o suta de Abramsuri second-hand si vreo doua sute de transportoare blindate.

  • Mai omule tu nu vezi ca astia anuleaza totul pe banda rulanta si vand artificii..de cel putin 30 mm , asta cand nu sunt ocupati cu ..alta intrebare

 • Anularea licitatiei pt.achizitia celor 6 drone ,a fost facuta de un tribunal,ca urmare a contestatiei facute de firma Teamnet,care a pierdut licitatia,si ,nu de MAPN.Nemordenizarea fregatelor a cazut datorita firmei turco-romane care a castigat licitatia,care datorita evenimentelor din Turcia,a fost supusa unor embargouri de import de armament,si ,astfel nu a mai putut sa integreze armamentul pe fregate ,si au fost nevoiti sa renunte la contractul cu fregatele.Achizitia celor 36 de torpile a cazut pt. ca firmele care s-au prezentat nu au respectat cerintele tehnice ale torpilelor pe care le-a cerut MAPN,raza de actiune de 9km ,si sa atace tinte la adancimea de 600 metri.Achizitia corvetelor Sigma s-a facut fara licitatie cum spune legea si directivele Uniunii Europene.Pentru ce poate fi acuzat MAPN ,este nemordenizarea submarinului Delfinul ,care nici nu ar costa o suma enorma[intre 20-50 milioane de euro in functie de gradul de modernizare],iar importanta armei submarine este foarte mare.Nesprijinirea programului transportului blindat romanesc,inainte de tratativele cu compania germana de a realiza o firma mixta romana-germana pt. realizarea unui nou transportor romanesc,si altor programe de modernizare de armament romanesc.Ne cumpararea licentei pt. racheta Spike,cum au facut Polonia,iar noi am cumparat mai multe rachete SPIKE decat polonezii[noi am cumparat in total cateva mii de rachete in valoare de sute de milioane de euro].

  • Daca anularea licitatiei pt cumpararea de drone a fost facuta de tribunal, inseamna ca MApN-ul nu a fost capabil sa organizeze o licitatie cum trebuie; nemodernizarea fregatelor este din cauza alocarii unei sume nerealist de mici, licitatia nemaifiind licitatie atat timp cat doar o singura oferta a fost depusa (si aia imposibil de indeplinit); proiectul de achizitie al corvetelor fara licitatie a fost motivat cu argumente logice; nu intotdeauna pretul cel mai mic reprezinta si cea mai economica solutie in cele din urma. Asa ca MApN-ul nu poate fi scos basma curata nici in cazurile susmentionate.

  • UE are o directiva sau o lege care da voie guvernelor sa faca achizitii care privesc siguranta nationala , fortele armate , inzestrare , modernizare , etc si fara licitatie prin atribuire directa.
   Doi la mana , ce licitatie s-a facut pentru achizitionarea celui de al doilea lot de Piranha ( se pare ca se vor cumpara inca doua batalioane ) si unde este offset-ul ?? De ce se merge pe cumparare la cheie cand ai o firma mixta care are ca scop realizarea unui TBT dupa cerintele Armatei si de ce s-a anulat acest contract ?
   Multe intrebari , raspunsuri evazive din partea MAPN..

   • “Doi la mana , ce licitatie s-a facut pentru achizitionarea celui de al doilea lot de Piranha ( se pare ca se vor cumpara inca doua batalioane ) si unde este offset-ul ??”
    Aceeasi licitatie ca si la cumpararea primului lot. Atunci nimeni nu s-a indignat. Dar nah, cand suntem pe cale sa luam si noi niste scule intr-adevar demne de o marina militara moderna, trebuie sa gasim motive sa ramanem tot cu epavele noastre (inca) plutitoare.

  • Nu e obligatoriu licitatie. A fost pe toate site-urile chestia asta, inainte sa postezi ar fi bine sa verifici:

   “Contextul legal european in care Armata poate face achizitii mari in domeniul militar fara licitatii

   Orice stat membru al Uniunii Europene poate decide sa faca achizitii in domeniul militar prin proceduri specifice diferite de cele ale unor licitatii obisnuite in baza OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

   Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.”

 • Au gasit ei pe dracu sa-i ia…..nu le ajung banii nici de pomenile lor electorale, ce ne mai aburesc ei cu 800 milioane de ****.

  Astia numai taie si anuleaza, dar tin coada sus precum vulpea raioasa cu datul si PIB-ul de 2% pentru aparare. Numai prosteli in fata si vrajeli de prost gust, atat!

  Uite aici starea definitorie a armatei in zile noastre….cam asa e:

  http://www.timesnewroman.ro/life-death/marina-romana-va-avea-un-al-doilea-submarin-fregata-ferdinand-a-inceput-sa-ia-apa

  PS Citeam intr-un ziar ca pescarusii au ciugulit invelisiul de cauciuc al Delfinului. Cat de amar poate sa sune!

 • Si la o adica …ce faci cu nenorocitele adtea de doua fregate inpotriva flotei rusesti ? Sau cu un submarin …
  Eu unul nici nu i-as scoate la inaintare … in caz de …pt a salva vietile a sute de marinari !
  Ce diferenta pot face doua fregate si un amarit de submarin ? In fata a zeci de nave inamice ?
  Carne de tun …doar atit .
  Sa speram ca le lasa asa cum sunt si macar constientizeaza ca nu suntem in stare sa ducem un razboi naval cu rusii (caci alta amenintare nu exista ) .
  De vor o confruntare maritima , sa o faca americanii , dar nicidecum noi romanii !! Nu avem cu ce …
  Putem doar intarzia flota ruseasca pt citeva ore , cu costul a sute de vieti ..
  E complect inutila flota noastra ! E buna doar de a tine in supraveghiere navele pescaresti ale turcilor , pt a proteja comertul pestilor autohton .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: