Deși au un buget echivalent cu 2% din PIB, forțele armate britanice vor trebui să facă față deficitelor de capacități într-un viitor apropiat, deoarece resursele lor nu le permit să finanțeze toată tehnica de care au nevoie. Reînnoirea submarinelor purtătoare de rachete nucleare (clasa Dreadnought), construirea a două portavioane (clasa Queen Elizabeth) și achiziționarea avioanelor F35, costă destul de mult.

Eurofighter Typhoon BIAS 2015

Eurofighter Typhoon BIAS 2015

În următorii 10 ani, Ministerul Apărării din Marea Britanie va trebui să găsească 20 de miliarde de lire sterline (22,7 miliarde euro la rata actuală de schimb) pentru a-și finanța principalele programe de echipare.

Având în vedere că se află în curs de revizuire strategică, ministrul apărării, Gavin Williamson, încearcă să-l convingă pe unul din predecesorii săi, Phillip Hammond, pentru a obține mai mult spațiu de manevră. În treacat fie spus, Phillip Hammond deține acum portofoliul finațelor.

Pentru aceasta, spune presa din Marea Britanie, Williamson îi incurajează pe marii demnitari militari să iasă la rampă  să vorbească în public și să argumenteze de ce este necesară susținerea efortului britanic de apărare.

Generalul Nick Carter, actualul șef de stat major al armatei, și, probabil, viitorul comandant al armatei britanice, va prezenta un discurs pe 22 ianuarie în fața Royal United Service Institute (RUSI), un centru de cercetare specializat în probleme militare, având sediul la Londra.

Discursul generalului Carter aminteste de noua strategie de apărare a SUA prezentată pe 19 ianuarie. Aceasta spune  că  este nevoie să se modernizeze forțele armate ale SUA, având în vedere că avantajele competitive descresc în toate zonele – aviație, terestru, naval, spațial și mediu virtual – și continuă să descrească comparativ cu aceleași categorii de forte din Rusia și China. Rezultatul este că “războiul împotriva terorismului”, nu va mai fi prioritar.

Comandantul forțelor armate britanice nu mai spune altceva când își concentrează remarcile asupra capacităților militare rusești. “Concurența dintre țări a luat o nouă formă și trebuie să fim pregatiți să-i facem față” comunică el.

“Amenințările cu care ne confruntăm nu sunt la mii de kilometri departare, dar sunt acum, la porțile Europei. Am văzut cum războiul informatic poate fi purtat pe câmpul de luptă și să perturbe viețile oamenilor. În Marea Britanie nu suntem imuni la asta,” avertizează generalul Carter.

“Trebuie să reacționăm la aceste amenințări acum, nu ne putem permite să nu facem nimic,” a adăugat el, după care a subliniat că Rusia “își dezvoltă forțe armate tot mai agresive,” ce “au demonstrat în Siria capacitatea de a folosi rachete high-tech cu rază lungă de acțiune” și că anul trecut au facut exerciții militare ce au simulat atacuri asupra regiunii baltice.

“Capacitatea noastră de a preveni și de a răspunde la amenințări va fi diminuată daca nu ne vom menține la nivelul adversarilor noștri”, a spus generalul Carter. “Trebuie să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru, sau capacitatea noastră de acțiune va fi redusa masiv” avertizează el. A mai adăugat că “luarea rapidă a deciziilor, viteza de desfășurare și capacitățile moderne sunt esențiale dacă vrem să avem o descurajare realistă.”

Discursul generalului Carter coincide cu discursul comandantului forțelor aeriene britanice, și șef al statului major al forțelor armate britanice, Stuart Peach, discurs ținut  anul trecut în decembrie la Royal United Service Institute (RUSI). “Pe lângă noile sale nave si submarine, Rusia continuă să-și îmbunătățească capabilitățile neconvenționale și războiul informațional. De aceea trebuie să continuăm dezvoltarea forțelor noastre navale împreună cu aliații noștri pentru a egala modernizarea florei ruse”, a susținul el, referindu-se la “vulnerabilitatea cablurilor submarine în fața pericolului sabotajului rusesc”

sursa:opex360

Iuliu Popovici