Resilient Resolve: CF-18 Hornet pe aerodromul MK

Resilient Resolve: CF-18 Hornet pe aerodromul MK

Canadienii spera sa obtina pana la 500 milioane $ pentru modernizarea CF-18 Hornet, incepand de anul viitor.

Modernizarea ar trebui sa tina avioanele CF-18 Hornet operatioanale pana in 2025, an in care ar urma sa intre in serviciu un nou avion multirol, fapt ce ar oferi Guvernului suficient timp pentru organizarea unei competitii si selectia noului tip de aeronava de lupta.

Pentru moment, avioanele CF-18 Hornet sunt trecute deja printr-un program de verificari structurale care se certifice faptul ca vor putea fi mentinute in serviciu pana in 2025. Fortele Armate ale Canadei evalueaza optiuni pentru echipamente de comunicatii care sa corespunda noilor reglementari in domeniul aviatiei civile. Sistemul de armament si cel de comunicatii ar putea fi de asemenea modificate, astfel incat CF-18 Hornet sa poata fi interoperabil cu noile generatii de avioane ale aliatilor.

“Preconizam ca acest proiect ar ajunge pe masa Guvernului la inceputul anului viitor”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Ashley Lemire.

In functie de varianta de modernizare adoptata, valoarea totala a programului ar fi cuprinsa intre 250 si 499 milioane de dolari. Potrivit militarilor, avioanele CF-18 Hornet moderrnizate ar trebui sa fie livrate pana in 2021 pentru ca proiectul sa fie viabil din punct de vedere financiar, avand in vedere faptul ca noile avioane de lupta ar trebui sa intre in serviciu in 2025. Asta inseamna ca o configuratie finala de modernizare si contracte pentru executia acesteia ar trebui stabilite pana in 2018.

Avioanele multirol CF-18 Hornet au fost achizitionate in 1982 si din 2002 pana in momentul de fata 2.6 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru modernizarea lor.

Planul initial al canadienilor prevedea inlocuirea CF-18 Hornet cu 65 de avioane multirol de generatia a cincea F-35. Achizitia a fost pusa in asteptare datorita cresterii costurilor si din cauza problemelor tehnice cu care se confrunta programul JSF.

Via:
NationalPost

Marius Constantin