Aviaţie

Mistretii parasesc Europa

A-10 tragand vapori

A-10 tragand vapori

Ieri, 14 Mai, s-a desfășurat ultima misiune tactică a unor Mistreți în Europa.

Trei avioane de asalt A-10 Thunderbolt II ale Escadrilei de Vânătoare 81, poreclite afectuos de echipaje Mistrețul, au executat o misiune de antrenament tactic, decolând de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.

Escadrila 81 a executat primele misiuni de luptă în Europa în timpul WWII, fiind dislocată permanent în Germania începând cu 1953.  Aceasta a fost ultima misiune tactică executată de aeronave A-10 deasupra Europei, la sfârșitul acestei săptămâni urmând să părăsească Continentul. Până la sfârșitul lunii Iunie Escadrila 81 va fi desființată.

Iaca și un filmulete cu stropeala ceremonială primita de cei trei mistreți la întoarcerea pe Spangdahlem:

Via:

Stars&Stripes

– Marius Constantin –

2 Comments

  • Sunt tare curios unde vor ajunge Warong-ii ca nu cred ca o sa fie casati….
    Un avion excelent pentru CAS, l-as dori in dotarea RoAF macar o escadrila dar dupa un multirol nou….

    • A-10 e unul din avioanele care nu am inteles niciodata de ce nu au avut succes la export. Am inteles ca l-ar fi vrut turcii cu eternele lor probl. cu kurzii dar americanii voiau sa-l vanda fara tun (cu alt tun adica, in orice caz fara munitia cu uraniu) si intelegerea a picat. Probabil ca e totusi prea specializat, daca nu ai de infruntat valuri de blindate e overkill. Eu pt. Romania cred ca ar fi fost o buna ocazie daca am fi apucat sa cumparam Su-25. Performante mai echilibrate pt. o tara mica, pret scazut, tehnologie familiara, samd. Modernizat cu aparatura vestica ar fi fost un aparat interesant..de exp un Su-25 inarmat cu 18 de Brimstone pe lansatoare triple sau Hellfire + 2 AIM9X pt. autoaparare + 1 conteiner de bruiaj + un conteiner de ochire = MUHAHAHA 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: