IAR 330 Puma Naval

IAR 330 Puma Naval

Elicopterul Puma Naval şi alte două nave aparţinând Forţelor Navale Române au îndeplinit cu succes miercuri, 4 martie, o misiune de cercetare/căutare aeriană şi navală a unei nave care pierduse contactul radio cu Autoritatea Navală Română cu puţin timp înainte, în decursul aceleiaşi zile. Incidentul a fost cauzat de probleme tehnice la motoarele şi la diesel-generatoarele pescadorului Cormoran 2, care plecase duminică din portul Sulina. La bordul ambarcaţiunii se aflau 5 persoane care au reuşit să transmită coordonatele către salvatori.

Comunicatul de presă al Statului Major al Forţelor Navale referitor la incident este următorul:

ÎNCHEIEREA MISIUNII DE CERCETARE AERIANĂ ŞI NAVALĂ

ÎN MAREA NEAGRĂ

  Miercuri, 4 martie, în jurul orei 13.30, cele două nave militare ale Forţelor Navale Române şi elicopterul Puma Naval şi-au terminat misiunea de cercetare / căutare aeriană şi navală a pescadorului Cormoran 2, care a pierdut contactul radio cu Autoritatea Navală Romană, în dimineaţa aceleiaşi zile.

               Nava a fost găsită, în derivă, la o distanţă de 53 mile marine (aproximativ 95 km) travers Constanţa. Echipajul nu a solicitat ajutorul autorităţilor pentru remorcare, evacuare sau asistenţă medicală, nefiind nici o persoană rănită. Pierderea contactului radio cu Autoritatea Navală Română s-a datorat problemelor tehnice, apărute în timpul marşului, la motoare şi la diesel-generatoare. Nu a fost afectată flotabilitatea navei, echipajul încercând să-şi remedieze defecţiunile cu mijloacele bordului.

               Elicopterul şi navele militare ale Forţelor Navale îşi continuă activităţile, conform programului de instrucţie.

Compartimentul informare şi relaţii publice”

           Mai  jos se pot vedea câteva fotografii din timpul intervenţiei, la care am avut acces din amabilitatea lt. cdor. Mihai EGOROV şi a grupului mass-media al Forţelor Navale:

pescador4

Pescadorul Cormoran, găsit de cele elicopterul şi cele două nave militare ale Forţelor Navale Române

Puma Naval SMFN 2

IAR 330 Puma Naval în misiune de căutare şi salvare a pescadorului Cormoran

Puma Naval SMFN

IAR 330 Puma Naval în misiune de căutare şi salvare a pescadorului Cormoran

Puma Naval TakeOff SMFN

IAR 300 Puma Naval

VPR190 SMFN

NPR 190 “Lăstunul” în misiunea de căutare şi salvare a pescadorului Cormoran

Promptitudinea cu care s-a intervenit în acest caz şi coordonarea excelentă a elicopterului Puma Naval cu navele militare nu fac decât să ne alimenteze sentimentul de admiraţie, siguranţă şi încredere în Forţele Navale Române.

IAR 330 Puma Naval (9)

IAR 330 Puma Naval

– Adina Călin   –