Premierul Victor Ponta a anunţat, printre propuneri, că Mircea Duşa îl va înlocui la Ministerul Apărării Naţionale pe Corneliu Dobriţoiu.
Politic vorbind, mi se răsfrânge.
Vreau şi vrem de la Mircea Duşa să facă treabă acolo şi nu să ocupe postul doar de decor, ori mai rău… să nenorocească ce a mai rămas din Armata Română.
Acum, pot spune că am ceva regrete legate de ministrul Dobriţoiu.
Corneliu Dobriţoiu a fost mai deschis, mai comunicativ, iar în perioada mandatului său s-a simţit o mai bună comunicare din partea Ministerului Apărării Naţionale şi a structurilor din componenţă.
Asta, la nivel oficial, aspect la care se adaugă şi o scădere a temerilor militarilor români de a vorbi, spre deosebire de perioada în care Gabriel Oprea a îndeplinit funcţia de ministru al Apărării.
Domnule Duşa, vă aşteaptă cazne mari. Dacă într-un final veţi fi uns în mod oficial, sperăm să fiţi un bun român şi un manager care să se zbată pentru dotarea, organizarea şi instruirea la nivel ridicat al Armatei Române.
Aspectele politice nu ne interesează, dar dorim fapte mari. Pozitive, apropos…
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Indiferent cat de bine intentionat este acest om, puterile sale decizionale vor fi extrem de limitate.Totul va tine de decizia luata de conducerea USL.
Iauzi domle !
Aparent a fost o comunicare mai deschisa in timpul lui Dobritoiu, au vorbit mai mult ca era campanie electorala, in rest doar cei pro PSD si PNL aveaua voie sa deschida gura, nu regret plecare sa, atata poate, scena si joc de glezne.
Nu am steptari de la Mircea Dusa, bugetul va fi acelasi, debusolarea va fi aceeasi.
Semanticus, fiecare cu ce a vazut si mai ales de ce anume s-a lovit.
Aveti standarde foarte joase, va multumiti cu putin. Fara suparare.
Interpretezi gresit, Semanticus. Sau, eu o fac?
Cred ca ar fi mai potrivit sa dezvolti. Cum adica avem standarde joase si ne multumim cu putin?
Ai cazut in capcana Resboiule. Nu are sa iti raspunda, o va lasa in aer… pentru efect. 😉
Incerca doar sa isi demonstreze superioritatea in fata ta.
La ce i-ar folosi? Semanticus e cu treaba lui, noi cu a noastra.
Ehe… na ca las si eu una in aer!
Vax!
Relax 🙂
@Resboiule,
ai scris: ”Corneliu Dobriţoiu a fost mai deschis, mai comunicativ, iar în perioada mandatului său s-a simţit o mai bună comunicare din partea Ministerului Apărării Naţionale şi a structurilor din componenţă.
Asta, la nivel oficial, aspect la care se adaugă şi o scădere a temerilor militarilor români de a vorbi, spre deosebire de perioada în care Gabriel Oprea a îndeplinit funcţia de ministru al Apărării.”
Trebuia sa spui ce a promis si ce a reusit sa faca.
Cand discutam de standarde decente am putea avea in vedere:
– un consilier britanic la SMG a facut propunerea unei structuri de forta in mai putin de 6 luni in conditiile in care in 1997 rezistenta ”vechii garzi” era mult mai mare, Dobritoiu nu a reusit in zona asta.
– nu a dat un proiect de carte alba a apararii,
– nu a adus venituri suplimentare,
– nu a propusa nimic nou pentru profilul nostru militar in NATO
– nu a propus nimic nou pentru imbunatatirea statutului cadrelor militare profesionistec si nu are solutii pentru stoparea plecarilor din sistem,
– nu stie cum ar trebui reformat sistemul militar de educatie
– nu a impus standarde in schimbarea unor responsabili de structuri.
Trebuie sa stiti ce sa cereti, nu doar concursuri de poze pe Facebook, conferinte de presa la Ciutacu și diplome dupa modelul Oprea.
Ministers come and go, but my soldiers stay eternal. Bine, 2Pac a zis-o un pic altfel…
Am zis ce am zis, pentru ca am simtit “pe pielea noastra” diferentele de comunicare din cele doua mandate.
Am evitat sa intru in alte aspecte, pentru ca pe unele simt ca nu le stapanesc suficient iar despre altele mai bine tac.
Bine
dobritoiu a fost o evolutie fata de oprea la nivelul comunicarii. punct.
cine spune altceva, sa deschida un observator militar de pe vremea lui oprea, mai era putin si-l bagau si-n pagina cu anunturi mortuare, a fost o rusine ce s-a intamplat. numai inainte de 89 se coborasera standardele atat de jos.
fara sa fiu fan dobritoiu, se cunoaste ca a fost cercetas. ceva ceva ramane.
cand am citit ce-a scris semanticus, am gandit automat “uite un agarici”. dar nah, sunt sarbatorile etc. imi cer scuze pt gandul ala :D.
si imi dau seama ca paradigma lui, perceptia lui, este diferita de a mea si asta nu inseamna ca a mea e mai buna sau ca e mai buna a lui, ci ca poate nu avem rabdare sa aprofundam unghiurile care ne despart.
ce pot sa spun: cine vine cu texte despre “vechea garda” …
sunt doua aspecte aici:
1. trebuie sa ne pastram traditia. sa tinem cu dintii de valorile inaintasilor, ale bunicilor nostri. e un consemn. o stafeta.
2. orice sistem incepe la un moment dat sa-si uite functia pt care a fost creat. scopul lui principal devine prezervarea sa. si atunci trebuie transformat.
dar il inlocuim cu ce alegem noi, nu cu ce vrea nush ce pulifrici venit de pe tamisa.
asta e legea pamantului.
sarbatori fericite si toate cele
Cand a fost numit Dobritoiu, am spus ca este un pas inainte fata de Oprea prin simplul fapt ca era in stare sa foloseasca limbajul articulat, spre deosebire de Oprea care se exprima prin onomatopee si spasme ale fetei, membrelor, trupului.
Din cate am vazut si Dusa asta este in stare sa foloseasca limbajul articulat, numai ca lui ii da cu erori, avand probleme in a vorbi corect romaneste.
Dobritoiu de bine de rau a fost din Armata, avea o cariera in spate, niste ani petrecuti in minister, unde a avut tot felul de functii, sef la DpA, Secretar de Stat, bagator de seama etc.
Pe Dusa nu vad ce il recomanda, omul nu are o cariera militara, nu are studii, vad ca a fost primar si alte functii la nivel local, poate omul este pasionat de military si citeste Resboiu, dar mai mult de atat nu poate sa fie.
Cat a fost Dobritoiu, ala macar avea idei, bune rele dar le dadea nemuririi, vindem terenurile luam invizioace, structura de forte este prea mare, hai sa ii mai rarim, revenim la planul initial cu 2 divizii-7 brigazi, povestea cu F-16 si avionul de generatia a 5 a.
Dusa asta nustiu cat are habar care e treaba cu diviziile, cu avionu de generatia lu peste bla bla.
In fond pe viitor in cea ce priveste inzestrarea, deciziile in fond se vor lua mai sus de MApN, cu Dusa sau Dobritoiu tot F-16 va fi, cu Dusa sau fara tot TBT-ul ala s-ar putea alege, cu unul sau altul in linii mari bugetul MApN tot ala va fi.
In linii mari pentru urmatorii ani nu am foarte mari sperante legate de programe de inzestrare, in mandatul 2012-2016 ar trebui luata o decizie cu F-16, TBT, Fregate, niste carpeli ce ici pe colo si desigur pregatirea terenului pt alte programe, IAR-XT, poate ceva drone, F-35, Corvete, rachete AA, comunicatii, artilerie, poate un tanc nou, comunicatii etc.
Ramane de vazut in anii urmatori care va fi structura de forte catre care se va tinde, ce se va intampla cu bugetul, ramane de vazut..
Ce idee buna a avut Ponta…
catre primul ministru al apararii:
Eu cred ca primul ministru pe care il va avea cu adevarat armata va fi ala care va bate cu pumnul in masa. Pana atunci vor avea doar “loctiilor”:
– Acordarea imediata a statutului de veteran de razboi celor care au participat ACTIV in teatrele de operatiuni la iesirea din sistem. Asta legat de un plan de sustinere bugetara a educatiei acestor oameni daca doresc sa mai faca o scoala, sa invete o meserie, de un plan de asigurari de sanatate si nu de 3 drumuri gratuite la CFR
– CAMIOANELE, autobuzele, autoutilitarele cu starea technica vai de ele. Fiecare unitate ar trebui sa aiba o alarma la care sa se deplaseze cu toate mijloacele 100 km. Ce ajunge ramane in parc, ce nu ..casat si luate altele NOI
– Transportoarele -> casati ce e de casat si comandati noi! Piese de schimb calumea, sa nu mai carpeasca pe ele mecanicii din donatii de organe, uleiuri bune.
– Apararea AA: Volhov, Osa, Hawk, CA94-95 -> depasite moral si cred ca si fizic. Hawk a fost vandut de vechi si Ro l-a luat de capabil ce e.. Ghepardul e invechit, tunurile sunt ok dar..sunt tunuri si nu rachete.
– Apararea AT: Spike e intr-un numar limitat. Singurul sistem cat de cat pe care il detine armata romana la capitolul asta. AG7 si AG9 nici macar nu au lovitura in tandem ce sa mai zic de termobaric( ma refer strict la ce este la trageri la unitati). Obuzierele de 152 sunt intr-un numar mic, Malyutka ? sa fim seriosi..
– Submarinu’ lu’ peste : il vindeti sau il reparati. ATAT!
– Tancuri: ori modernizati, ori cumparati. cam astea sunt singurele variante
– Armament de infanterie: schimbati ulucurile cu unele cu sine, mai luati si voi red-dot-uri, aimpoint si lunete NOI. Face IOR unele superbe pentru piata americana. Veste antiglont mai multe, poate chiar si bocanci adecvati inainte de trimiterea in misiuni ar fi indicat
– Salarii decente la “ai de jos”, “carnea de tun” sau cum li se mai zice.
dusa este mai apropiat de ponta. la o adica, daca este de cerut bani pt armata, as zice ca are trecere mai mare ca dobritoiu. alocarile se vor face insa conform strategiei pe care noii guvernanti o au in vedere,probabil si convenita prin tratatele de aderare nato/ue, indiferent de ministru. a trecut vremea bataii cu pumnul in masa, daca o fi fost vreodata. cu bani si subalterni care-si cunosc meseria, poate fi relativ bine. foarte bine nu va mai fi niciodata. peste vreo zece anii, bugetul va fi aprobat la bruxelles. macar ne scapa de o grija.