Ei bine, domnule ministru… să moară Bibi dacă nu se lipeşte la fix nesiguranţa dumneavoastră de ondulatul proces al dotării cu avioane multirol.
Să încercăm, cum spuneam în interviul de la BIAS 2012, să contractăm producţia de pufuleţi ca să plătim viitoarele avioane..
Şi poate ar fi bine să încercăm şi un general pe scaunul ministerial. Unul capabil, vertical şi al dracu’.
Nu înţeleg. Poate, totuşi, este vorba doar de un defect de vorbire şi nu unul de atitudine.
De la un ministru al Apărării (bine, de la orice ministru…) mă aştept la o atitudine decisă, nu la “cred că o să”!
Domnule ministru al Apărării, până în momentul de faţă n-aţi convins. Rolul de strângător de mîini şi oferitor de decoraţii îl poate juca oricine. Bine că, măcar, nu vă faceţi la fel de multă reclamă precum Gabriel Oprea când aprobaţi vreun zbor în scopuri umanitare…
Domnule ministru Duşa, sunteţi la Apărare! Fiţi mai decis, inspiraţi-ne putere!
Până data viitoare, poate vedem ceva schimbări. Poate vedem ceva.
Acum, să trecem la articolul recomandat de Paul:
Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ar putea sa se intalneasca cu omologul portughez pentru a discuta despre achizitia avioanelor multirol. “Am facut o noua solicitare catre portughezi pentru a clarifica si acest subiect. Cred ca o sa ma si vad in scurt timp cu ministrul apararii din Portugalia”, a declarat marti, la Parlament, Mircea Dusa, citat de Agerpres.
El a spus ca atunci cand partea romana va “bate palma” cu ofertantii legat de achizitia avioanelor multirol vor fi si banii pentru plata primei transe, chiar daca procedura se va desfasura in cursul anului.
“Daca pana acum exista o strategie de dotare cu avioane multirol noi, sigur ca in analizele facute chiar de domnul presedinte al Comisiei de la Senat (n.r. – Corneliu Dobritoiu) si cel care a condus destinul acestui minister anul trecut, dupa o analiza serioasa facuta, s-a propus o alta strategie, aceea de inzestrare a Armatei Romane cu F-16 vechi. Noi am discutat si cu alte state care detin asemenea capabilitati si pana la urma o sa continuam negocierile cu partea portugheza, dar am avut o discutie si cu alte state. In momentul in care vom avea palma batuta pe acest subiect, adica va exista o cheltuiala certa, chiar daca va fi in cursul acestui an, vom avea si banii pentru plata primei transe legat de achizitia avioanelor multirol astfel incat sa putem asigura politia aeriana. In primul semestru al acestui an, vom face demersurile necesare… eu am discutat, a discutat si domnul Dobritoiu anul trecut, cu cei care detin aceste capabilitati pentru a incepe inzestrarea Armatei Romane. Trebuie sa trecem de la stadiul de programe si strategii de aparare la fapte si la obiective concrete”, a aratat Mircea Dusa.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, saptamana trecuta, ca proiectul de buget pe 2013 nu prevede sume pentru achizitionarea de avioane F16, avand in vedere ca Romania si Portugalia nu au semnat inca un acord in acest sens, dar cand un asemenea document va exista, Guvernul va aloca banii necesari.
“In ce priveste avioanele F 16, ca orice alta prevedere bugetara, pentru a fi inclus in buget este nevoie de un act normativ. Deci, eu nu pot sa pun in buget ceva ce inca nu exista, adica un acord, sa spun ferm o lege privind validarea acordului respectiv de vanzare-cumparare de avioane. Cand acest act normativ va exista, consecintele sale bugetare vor fi evidentiate”, a explicat Liviu Voinea.
Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, declara pe 23 septembrie 2012 ca Romania ar putea plati in jur de 600 de milioane de dolari, in cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achizitionate la mana a doua din Portugalia, iar prima transa pe care statul roman ar trebui sa o plateasca in 2013 ofertantilor este de 70 de milioane de dolari.
Sursa: HotNews
Acum, încercând să vă decriptez, domnule ministru al Apărării… să înţeleg că ne-am lins pe bot de F-16 noi?
Mişcăm şi noi ceva concret anul ăsta? Sau ne-o iau bulgarii înainte?
Şi, domnule ministru Mircea Duşa, domnilor miniştri precedenţi ai Apărării şi viitorii destinaţi funcţiei ăsteia… sunteţi pregătiţi pentru explicaţii atunci când va cădea primul F-16 luat la mâna a doua?
– Iulian Iamandi –
Noi nu am avut si nu vom avea prea curand un general trimis (nu un general facut general dupa ce a fost in misiune ltcol sau col), repet noi nu avem generali care sa fie trimisi in teatre internationale cot la cot cu generalii americani, britanici, polonezi, uguri și tu vrei sa gasesti unul care sa conduca ministerul. Nici in Irak si nici in Afganistan nu am gasit unul sa vrea, sa stea, sa demonstreze ca este lider militar si sa reziste minim 6 luni. Nix, nada niente
Hai sa coboram nivelul, nu avem nici macar unul in structurile de comanda aliate, nu vorbesc de reprezentare nationala, vorbesc de comandamente. Nix, nada niente.
Pai nu e de coborat, ca eu unul nu vreau un ministru-general care sa traga in jug in exclusivitate pentru alianta sau americani.
Daca pentru alianta si americani suntem suficienti in rolul unei tari-tampon, furnizoare de batalioane de manevra si cate o nava prin aplicatiile comune, maxim intr-o operatie de patrulare impotriva piratilor, nu cred ca si trebuie sa ne acceptam destinul impus.
Cum spuneam si acum cateva zile, trebuie sa tinem cont de particularitatile sistemului militar necesar Romaniei, nu numai de patratica ocupata la margine de alianta.
Nu ma intereseaza daca esti anti sau pro NATO sau SUA (asa pare sa reiasa din comentariul tau), eu vorbeam de competente pe care le demonstrezi ”pi campul de batalie”, adica vorbesc de ocaziile altele decat interventiile la zapada.
Si ce vrei sa spui prin ”particularitatile sistemului militar necesar Romaniei” ? Alte ”originalitati” marca generalul Chelaru ? :)Tu realizezi ce serie de sefi am avut noi la SMG Chelaru, Popescu Badalan ? Care a fost contributia lor la ”particularitatile….”. Hai sa fim seriosi.
Să mă ierţi, colega, dar gen. Chelaru n-are ce să caute pe lângă semianalfabeţii Popescu (mai ales!) şi Bădălan… Cel puţin d.p.d.v. intelectual era în stratosferă faţă de cei doi…
Cât despre generalii din teatrele de operaţii, de gen. Strîmbeanu ai auzit?
Mai studiază înainte să scoţi cuiul la grenadă…
Si pe mine sa ma ierti dar lui Chelaru i-am remarcat doua ziceri.
In 2003 in plina invazie a Irakului atunci cand la tembeliziuni era inflatie de militari, gen Chelaru o invata savant pe gagica..”O racheta din asta sol-sol, SAM, cum au Irakienii” mai departe nu mai stiu, dar interesant pentru marele general Chelaru.
A doua oara, prin 2010-2011 parca, o alta zicere” La nivelul MApN este un haos de needscris, acolo se desfinteaza unitati, dupa care isi dau seama ca Dobrogea nu este acoperita, si se reinfinteaza unitati” facand trimitere la desfintarea Bg 34 si reinfintarea dupa niste ani a Bg.9, foarte corect la prima vedere..dar in anul 2000 atunci cand se lansau strategii pe terman lung in urma carora pe teritoriul Dobrogei nu mai urma sa se afle nici o brigada la orizontul lui 2015, Chelaru era spotter?Nu era sef SMG, care evetual a si avizat pe semnatura toate strategiile astea?
Despre iesirile lui Boulangiste in presa, cioravaielile cu vodkaru Armatei a 14 a, povestile ca ne fura (?) Dobrogea, PUNR-ismele, Dacomaniile si alte OTV-isme..ma fac sa nu am o foarte buna impresie despre Chelaru.
Privit din exterior de unul care nu are acces decat la ce mai ajunge prin media.
Cu toate aceste scapari, nu il poti aseza pe aceeasi treapta cu Badalan & Co.
cam asa, nu vreti sa stiti ce intrebari s-au pus la 24 d eore de la destituirea lui…sa o lasam asa..
Io chiar mor de curiozitate ce intrebari s-au pus.
Ce anume sa spus? Si mai ales de cine?
@Victor,
nu muri domle, in 30 de ani afli, le citesti la Pitesti 🙂
Apropos de Pitesti.
In 1994 am ajuns cu taicamiu la Arhivele de la Pitesti pentru a face rost de ceva documente care sa ateste ca un bunic al lui taicamiu a fost veteran de razboi(in ww2 a fost ranit, capturat de rusi in Basarabia de unde sa intors pe jos pana intr-un sat de langa Bucuresti, asta dupa ce in ww2 a cazut prizonier la bulgari), era perioada dupa 1990, era vorba de retrocedari, poate o pensie de veteran pentru strabunica etc.
Ajungem la poarta, spunem ce cautam, intram in curte, peste tot misiunau soldati cu kalasnikoave, misto moment(aveam 7 ani), la un moment vine un ofiter, il intreaba pe taicamiu ce si cum, domne ne-au trimis de la Bucuresti poate reusim sa rezolvam direct aici, ca ei nu au putut pe cale institutionala bla bla.
Ala ne ia cu el, ne baga intr-o incinta mare(sala de sport-depzoit ceva), plina pana in tavan cu dosare-documente, ne uitam putin dupa care ofiterul il intreaba pe taicamiu.
-Domne tu sti ce avem noi aici?
-Nu..
-Nici noi, in camera asta sunt numai hartii ramase din razboi, si mai avem, de unde vrei dumitale sa ti-l scot io pe Cazacu Pantelimon erou de razboi de aici?!
-Hai domne suntem si noi oameni(eram pregatiti)..
-N-are rost domne, nici macar nu stim daca mai putem sa gasim ce va intereseaza pe dvs.
Si am plecat, ne-am dus boi ne-am intors vaci, pe drum era pocnim un porc care alerga pe autostrada.
Sper sa nu patesc la fel si peste 30 de ani.
Ok, poate nu este pe aceiasi treapta cu Badalan&Popescu insa Chelaru dupa ce in 1997 sa apucat sa se traga de sireturi cu Armata a 14 a, nu cred ca mai avea ce sa caute in 2000 sef al SMG.
Ca avea sau nu dreptate nu stiu, dar treaba lui nu era sa dea eternitatii declaratii care dau bine la popor.
Toata aprecierea, Air, eu ziceam de ceva combat, niste dorobanti, un infanterist ceva,singurul, nu a fost pe C2 comanda control
Realizez, dar asta nu ma face sa nu imi mai doresc pe cineva capabil acolo sus.
Prin particularitatile alea vreau sa spun ca trebuie sa avem grija de noi inainte de a ne astepta sa aiba altii.
Pe generalul Chelaru l-au cunoscut colegii mei la o conferinta de presa. Nu am dat mana, nu am baut apa dupa, nu i-am vazut filmul de pe youtube pentru ca atunci cand a aparut aveam net prea slab si dupa aia am uitat de el. Nu sunt influentat, cu alte cuvinte.
Generalii nostri pot fi capabili doar daca au fost inaltati in TO? Si cei care au fost ofiteri superiori in TO, inainte de a fi generali, ce au?
Evit sa dau nume, pentru a evita sa uit nume atunci cand o fac, dar Dan Ghica Radu este un general foarte capabil, ca si exemplu de la terestri. Iar generalul Strimbeanu de la SMFA este foarte apreciat de catre subalterni si este activ si apreciat sus, printre aliati.
si gen. Chelaru si gen. Ghica-Radu sunt cercetasi, ambii au fost in aceeasi M.U.
nuts…doar semantica, nu esti informat
Noroc ca l-au prins pe Dusa la audieri de a mai bagat o duda despre F-16, ca vedem ca dregem.
Urmatoarea declaratie va fi de ziua aviatiei, unde va baga ceva cu..studiem mai multe oferte, o vom alege pe cea mai oportuna bleah, poate ceva la Expomil, ca vedem, ca analizam..
Dupa care iar o sa bage aceiasi ciorba reincalzita la audierile din parlament pt bugetul pe 2014, dupa aia iar la BSDA 2014, BIAS 2015..si in 2015 la fel, 2016 la fel, mai avem timp pana in 2018-2020 pana cand or sa crape definitv MiG-urile.
O intrebare.
Pasaroiul din poza ce Block este?
Dupa inmatriculare ar fi un CJ deci block 50 imbunatatit.
pana la urma, daca tot insista cu prostia asta poate trebuie mai intai sa vina aceasta ratare cu F-16 astea vechi si abia apoi vor intelege ce eroare au facut si se vor reorienta – sunt unii care nu pot sa invete decat dand cu capul de prag, degeaba le explici.
evident ca programul F-16 va fi un esec in Romania, probabil o stiu si ei dar spera sa fie la pensie cand lucrul asta va deveni evident pentru toata lumea.
avioanele vechi F-16 vor costa cat cele noi (Gripen) cand se trage linia cu pachetul de infrastructura, logistica, modernizari – si nu vor fi operationale decat la nivel modic si vor ara ogoarele.
Cu F-16 astea s-ar da cu piciorul si la un program de offset consistent si la o finantare extrem de avantajoasa, urmand sa faca sacrificii populatia sa plateasca niste avioane expirate.
Asta e nenorocirea, macar daca face poporul sacrificii – si va face pentru ca va costa peste 1 miliard acest program de avioane de colectie – sa stie ca o face pentru o cauza buna, nu pentru niste aiureli.
Dar cu toate amanarile astea si cu mersul din avioane noi spre avioane de mana a doua spre avioane de mana a treia – cred ca lumea se bucura acum si daca se vor cumpara planoare sau deltaplane.
Doar fraierii se bucura ca se cumpara F16.Acest gen de achizitie ma face sa imi fie scarba ca sunt roman.
Cred ca pana la urma nu vor mai cumpara nimic! Vor ajunge sa spuna ca pot face politie aeriana si cu Soimurile, ca doar nu avem noi mari dusmani pe lumea asta, evident cat or ma fii si alea bune, apoi vin F 35-urile….in visurile guvernantilor nostri. Intre timp or sa ne mai minta cu un IAR XT sau un nou proiect de IAR 93 si cam asta e, ca se prinde lumea repede ca-s doar vorbe-n vant! Cred ca pana la urma mergem la muzeu si luom avioane de acolo, poate de ale lui Coanda sau Vuia!
Resboiule pe rumaniamilitary George GMT zice ca el l-a intrebat pe suedez la intalnirea cu voi despre IAR-99, Avioane Craiova si Saab, iar in filmarea voastra tu dialoghezi cu suedezul pe tema asta. Care este adevarul iar va “lucreaza”?
https://www.resboiu.ro/2012/07/31/interviul-cu-mr-jerry-lindbergh-director-de-program-gripen-pentru-romania/
Am gasit cu greu interviul scoate-l si tu mai la lumina ca e interesant.
Da, eu am vorbit. In cadrul intalnirii eu si Nemo am fost activi, noi am vorbit si despre offset, etc. Mai putin 2 interventii din partea lui George – una apare si in film parca.
Ma lasa rece. Mult praf pentru nimic.
Sorine esti rau, pentru ca stii tu de ce. Cezar esti sarcastic, sper si eficient.
Dusa pana acum s-a dovedit a fi dornic sa faca treaba, pentru Romania. Nu uitati ca este din Covasna, mult mai roman decat multi alti declarati doar. Dati-i putin timp sa se puna la punct cu informatiile in domeniu si apoi putem declansa “ofensiva” impotriva celor care nu tin seama de evidente ci doar de interesul personal sau de grup.
“Aveti putintica rabdare!” este sfatul meu …
Poate, dar io tot nu inteleg ce calificare are Dusa pt a fi Ministrul Apararii..
Sper din tot sufletul sa faca treaba buna, pentru ca situatia nu e roza si avem nevoie de un ministru despre care sa vorbim si peste cativa ani.
Mai bine ne dau rusii Su-27UB-urile lor expirate, 🙂 ca sunt peste cele f16 portughieze
Alea efectiv nu mai zboara, pur si simplu un MiG-29/Su-27 nu este la fel de fiabil si rezistent la oboseala ca un F-16.
Vorbeam cu alta ocazie de clientelismul ardelenesc notoriu. A plecat Dan Tataru, probabil ultimul om al liberalilor din MApN, a venit Vasile Costea, acesta, intre 2001-2005, a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş. Dar este bine sa cititi si articolul din 2011. Daca nici asta nu este vulnerabilitate atunci …
Bine Dusa ! Acum ai 4 secretari de stat frumosi numiti politic, nu cu mult timp in urma erau 2 secretari numiti politici si un secretar general inalt functionar de stat.
MUREŞ.
CJAS trece la executarea silită a datornicilor- Avocaţii mureşeni, executaţi silit http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/avocatii-mureseni-executati-silit-235330.html
”Cât au de plată avocaţii
Sumele care urmează a fi executate sunt cuprinse între 600 de lei şi 60.000 de lei. Cea mai mare datorie este consemnată în dreptul numelui avocatului Vasile Costea.”
Asta cu ardelenii, care trebuie sa conduca ministerele de forta si diplomatia, penca ei sunt romani adevarati, mi se pare deja gluma secolului.
Codrin Munteanu a fost trecut din postul de prefect al judeţului Covasna în cel de secretar general al Ministerului Apărării Naţionale.
Postul de prefect fiind preluat de către Dumitru Marinescu, fost primar al comunei Vâlcele, susţinut de PSD. Schimbarea a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului, transmite Antena 3.
Presa locală a relatat că, după decizia de a acoperi un panou cu Ţinutului Secuiesc din faţa Prefecturii cu steagul naţional al României, cu ocazia Zilei Unirii din 24 ianuarie, Codrin Munteanu va fi schimbat din postul de prefect, pentru a “detensiona” situaţia din Covasna şi a pune capăt conflictului dintre liderii UDMR.
Prefectul Codrin Munteanu a fost criticat, în ultimele luni, de mai multe ori de liderii UDMR Covasna, care au spus despre el că “nu a adus în judeţ nici măcar o piuneză sau fonduri pentru administraţiile publice locale din judeţ”, însă se ocupă de atacarea simbolurilor şi “sentimentelor secuilor din judeţ”.
Totodată, la iniţiativa UDMR Covasna, în faţa sediului Prefecturii a fost amplasat, în 5 noiembrie 2012, un panou cu inscripţia “SIC – Terra Siculorum”, varianta în limba latină a denumirii “Ţinutul Secuiesc“. Atunci, preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, declara că această acţiune este îndreptată în primul rând împotriva deciziilor şi comportamentului prefectului de Covasna, Codrin Munteanu.
Codrin Munteanu a fost învestit în luna mai a anului trecut în funcţia de prefect al judeţului Covasna.
https://www.semperfidelis.ro/comment.php?comment.news.2172
Hahahahaa nu era Mircea Sova ?!??! http://www.mapn.ro/conducere/secretariat_general/index.php
Habar nu am. Sincer sa fiu am citit ce ai zis si mi-am amintit ca vazusem la stirile postate pe Semper Fidelis si stirea asta si am zis sa o aduc si aici.
Sova este nascut in Onesti :)))) Goana dupa ardeleni continua pana la victoria finala. Astia ar schimba si Statuia eroului necunoscut daca nu prezinta cetificat de nastere corespunzator arealului transilvan. Cred ca deja aghiotantii exerseaza accentul de Mures și merg mai leganat. Ai de capul nostru !