Ministrul Apararii, Mircea Dusa, la Flotila 90 Transport Aerian

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, la Flotila 90 Transport Aerian

Românii se vor bucura în acest an de cea mai frumoasă și fastuoasă paradă militară de Ziua Națională din ultimii 20 de ani, anunță reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

“În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 și cred că un eveniment de o asemenea importanță trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului — MAI, SRI, SPP și toate celelalte instituții care cooperează în vederea realizării acestui eveniment — vom realiza cea mai mare paradă militară de după ’90”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Ministrul Dușa a adresat invitația de a participa la parada militară de la București și unor subunități ale armatelor statelor membre NATO sau din Uniunea Europeană.

“Ca o noutate, la parada militară din acest an vor fi invitate și subunități din armatele statelor prietene din NATO, din Uniunea Europeană. Din câte știu, deja am confirmat participarea subunități din armata Statelor Unite, armata Poloniei, Turciei și Franței. Și ei vor defila (n.r — alături de militarii români). De asemenea, vom avea și tehnică militară de la Forțele Terestre și Forțele Aeriene. Sper ca și timpul să fie unul frumos și invit de pe acum românii să participe la parada militară pe care o vom organiza de 1 Decembrie — Ziua Națională a României”, a mai precizat Dușa, pentru AGERPRES.

Pentru realizarea paradei militare din acest an, Guvernul a alocat peste 4,5 milioane de lei.

“Miercuri, în ședința de Guvern, s-a aprobat hotărârea cu alocarea de fonduri pentru organizarea paradei. Pentru Ministerul Apărării au fost alocate 3,5 milioane de lei, pentru Ministerul Afacerilor Interne — un milion de lei și sume mai mici pentru celelalte două structuri, SRI și SPP, deoarece categoriile de forțe care participă sunt mai mici”, a precizat Mircea Dușa.

Anul trecut, parada militară a fost una restrânsă, din cauza posibilităților financiare reduse, cheltuindu-se pentru acest eveniment aproximativ 850.000 de lei.

De asemenea, de la evenimentul organizat în 2012, tot din cauza lipsei banilor, a lipsit din defilare tehnica grea, cum ar fi mașina de luptă a infanteriei — 84 M ‘Jderul’, transportorul amfibiu B 33 ‘Zimbrul’, tancul TR 85 M1 ‘Bizonul’, sistemul de artilerie LAROM sau ‘Ghepardul’.

În fiecare an, la parada de 1 Decembrie, cei prezenți pot asista la un show aviatic cu avioane de luptă — MIG 21 Lancer, dar și de elicoptere precum IAR 330 Puma Socat.

De asemenea, din programul paradei nu lipsesc defilările tuturor categoriilor de forțe din MApN, precum și cele care aparțin MAI, SRI și SPP.

Preluare integrala de pe Agerpres