Forțele Aeriene ale Franței au pierdut în această dimineață un avion tip Mirage 2000D aparținând Escadrilei 3/3 Vânătoare “Ardennes”, de la Baza Aeriană Nancy-Ochey. Aeronava a dispărut de pe radar în timp ce survola Munții Jura.

Mirage 2000D

Mirage 2000D

Imediat a fost declanșat planul SATER (Sauvetage Aeroterrestre) de găsire a avionului și salvare a echipajului format din pilot și operator sisteme de navigație și armament.

Căutările în care au fost implicate două elicoptere Dragon 25 și un elicopter Fennec, s-au concentrat în zona dintre Mouthe, Mignovillard și frontiera cu Elveția, în special în sectorul Frasne-Bonnevaux.

Conform informațiilor prefecturii din Doubs, operația de căutare-salvare se desfășoară în condiții meteorologice dificile, cu nori la altitudine joasă și 15 centimetri de zăpadă la sol.

Ultimul avion Mirage 2000D pierdut în misiune a fost înregistrat pe 9 Iunie 2014. Atunci, un Mirage 2000D aparținând Escadrilei de Vânătoare 2/3 Champagne s-a prăbușit din motive tehnice între Gao (Mali) și Niamey (Niger). Echipajul a catapultat.

Iulian Iamandi