Tornado RAF

Tornado RAF

Ministerul britanic al Apărării se confruntă cu o foarte grava problemă a disponibilităţii avioanelor de luptă. Mai exact, în urma campaniilor din Irak, Afganistan şi Libia, 36 din cele 91 de moderne Typhoon necesită reparaţii, iar din cele 96 Tornado 39 se află în aceeaşi situaţie.

Estimate la o valoare de 10 milioane de lire sterline, avioanele Tornado care datează din 1978, au fost implicate încă din vara trecută aproape zilnic în lupte atacând poziţiile Statului Islamic de pe teritoriul Irakului.

Cum criza din Irak se înrăutăţeşte, va fi nevoie de şi mai multe avioane implicate în luptă.

Din păcate, misiunile de luptă apasă greu pe aripile bătrânelor Tornado şi pe modernele Typhoon, al căror cost estimat este de 60 milioane de lire sterline, mai ales de la controversatele reduceri care au afectat bugetul militar şi care au dus la retragerea întregii flote de avioane Harrier din Royal Air Force şi Royal Navy în 2010.

O sursă citată de publicaţia britanică Express a declarat următoarele:

 „The Tornados are coming to the end of their life. They require increasing maintenance and upgrades to keep them in the air. They have taken a real battering.

But what will really worry the top brass are the numbers of Typhoons grounded. One in three is undergoing some form of servicing.”

Iar un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus, legat de cifrele publicate în urma unei interogări laburistei Madeleine Moon:

 „Aircraft availability rates change considerably over very short periods of time.”

Sursa: Express

Îmi spunea colegul Marius că a văzut la nu ştiu ce super market magneţi de frigider cu Arsenie Boca. Am putea să îi ajutăm pe cei din Royal Air Force, mistic.

În rest, să batem în lemn. Şold-la-şold, că aşa e într-o alianţă.

 

– Iulian Iamandi –