N-am putut participa astăzi la conferința de presă a ministrului Apărării Naționale, însă din ce a scris Victor Cozmei pe Hotnews înțeleg că a fost ca în titlul pe care l-am ales: una caldă, una rece.

Gabriel-Beniamin Leş, ministrul apărării naţionale

Gabriel-Beniamin Leş, ministrul apărării naţionale

Mininistrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a făcut astăzi două declarații de foarte mare interes.

Cea caldă, e pe linia Forțelor Navale. Mai exact, pe tema programului “Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

Aflăm că cei doi ofertanți (așadar, sunt doi) n-au avut avize de securitate. (Pe bune?) Însă după ce aceștia vor obține avizele de securitate (pe bune, vorbim de experiența unor ofertanți la nivel planetar… nu de vreo șaormerie care încerca să devină furnizor pentru Ză Army), procedura se va relua.

Se va relua… și:

“[…] se va relua în sensul că probabil se va atribui către unul dintre cei doi competitori.”

Apreciez prudența ministrului Leș. E cheia succesului. Nu?

Articolul complet, pe tema asta, poate fi accesat cu un click aici.

Cea rece, e cu țestoase: Anul ăsta nu avem parte de Agilis.

Ministrul Leș a spus ceva sigur. Iaca:

„Ceea ce pot să vă spun foarte sigur este că în acest an această a doua etapă de înzestrare cu transportor amfibiu nu va porni din rațiuni extrem de obiective: atâtea programe pornite în acest moment, extrem de scumpe – Patriot, HIMARS, avioanele F16 care vor continua și așa mai departe.”

Magnific.

E vina guvernărilor trecute, știm și ne amintim una dintre primele declarații marca Leș 2.

Articolul complet, pe tema asta, poate fi accesat cu un click aici.

Despre programul de achiziție a corvetelor & înarmarea Lebedelor Gri ale Mării Negre… prefer să nu zic nimic. Prea mare panarama.

Știți treaba cu afacerea Skoda? Am îndoieli că o știm bine toți, dar măcar știm două chestii: 1. Publicația Adevărul re-publică din când în când materialul cu Afacerea Skoda, pe post de clickbait; 2. Aproape orice posesor de Facebook care se dă pe net printre subiectele militare a bătut macar de patru ori până acum apropos la Afacerea Skoda.

Ei bine, achiziția corvetelor va fi un subiect mult mai tare în viitor. Vor râde și nepoții nepoților noștri.

Mare panaramă.

Iulian Iamandi