Armata Romana Geopolitica

Ministrul francez al apararii in vizita de lucru la Bucuresti

ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, impreuna cu ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drian - foto Valentin Ciobirca, sursa MApN

ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, impreuna cu ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drian – foto Valentin Ciobirca, sursa MApN

Ministrul Mihnea Motoc a avut marţi, 30 august, o întrevedere, la sediul M.Ap.N., cu Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al apărării, în cadrul unei vizite pe care oficialul a efectuat-o în România.

Întâlnirea a reprezentat o excelentă oportunitate pentru discutarea modalităţilor concrete de aprofundare a relaţiilor dintre cele două ţări, pe teme de interes reciproc de pe agenda europeană şi aliată, precum şi a dialogului strategic bilateral în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva educaţiei şi industriei militare.

Cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la deciziile adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia şi priorităţile pentru perioada următoare, în vederea implementării acestora conform termenelor convenite.

A fost evocat contextul de securitate complex şi imprevizibil din zona Mării Negre şi, în acest sens, a fost subliniată importanţa deosebită a măsurilor aprobate la cel mai înalt nivel, referitoare la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei, inclusiv în regiunea Mării Negre. În abordarea temelor legate de prezenţa aliată avansată pe segmentul sudic al Flancului Estic, ministrul Le Drian a exprimat sprijin în vederea implementării deciziilor adoptate în capitala Poloniei.

De asemenea, s-au luat în discuţie principalele subiecte de pe agenda de securitate şi apărare europeană, cu privire la noua Strategie globală a UE, Consolidarea Capacităţii în sprijinul securităţii şi dezvoltării, precum şi răspunsul Uniunii la toate ameninţările teroriste.

Ca urmare a apelului de solidaritate europeană, lansat de Franţa în conformitate cu articolul 42.7 din Tratatul Uniunii Europene, ministrul Le Drian a mulţumit ministrului român pentru răspunsul prompt şi angajamentul României cu privire la participarea la misiunile de instruire militară sub egida ONU şi UE, din regiunea Africii sub-sahariene şi zona Sahel.

 

Secţia Presă

*

Vorbeam aseara, intre noi, despre una – alta, cand brusc apare colegul Marius Constantin si ne intreaba: ati vazut comunicatul cu vizita lui Le Drian in Romania?

In gramada de evenimente, deseori vizita unei oficialitati in Romania trece neobservata. Altele sunt subiectele cap de coloana… De data asta insa, am ridicat din sprancene si l-am ascultat pe Marius:

DCNS… programul de modernizare a fregatelor romanesti…

Nu a fost o prognoza, doar un apropos. Vom trai si vom vedea. Pana atunci insa, traiesc cu senzatia ca nu turcii ne vor moderniza fregatele.

 

Iulian Iamandi

 

7 Comments

  • Pai or fi fost ei fixati pe VL Mica si trebuie sa le vanda…. S-au adus aminte brusc ca sunt francofoni….

  • Si eu cred ca turcii au iesit din joc. A fost si faza cu proiectul cablului electric submarin, anulat de turci pe motiv ca nu prezinta interes pentru ei.

  • Ar putea fi o legatura intre venirea ministrului francez la Bucuresti si apropiata anuntare a castigatorului contractului pentru fregate.Sa vedem oare Exocet si Aster pe 22-uri?

    • In septembrie trebuie sa vina Hollande, printre altele sa inaugureze fabrica Airbus de la Ghimbav, mai este povestea cu intrarea Romaniei in Schengen(deci nu vine cu mana goala), probabil ca astia o sa il primeasca cu paine si sare si o modernizare de fregate.

  • Reluarea negocierilor ptr sistemul VL Mica si Mistral ar recredebiliza major eforturile noastre pe Shorad si V/SHORAD. Achizitia celor doua sisteme nu era foate costisitoare – 300 mil de euro si aveai 30% integrare industriala in Romania.

    Mai curand cred ca francezul e interesat de corvete si de probabila achizitie de elicoptere.

    • Achizitia celor 2 sisteme pt 300 mil – depinde de ce reprezinta sistemele – cate baterii/unitati si daca sunt complete sau trebuie si altele pe langa ca sa ai sistemele functionale…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: