Ministrul Apararii, Mircea Dusa, la Flotila 90 Transport Aerian

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, la Flotila 90 Transport Aerian

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, luni, la Constanţa, că în ultimii cinci ani bugetul Armatei “a fost din ce în ce mai mic, scăzând de la 1,9 la 1,26% din PIB”, el precizând că în Carta Albă a Apărării sunt prezentate mai multe programe de înzestrare şi modernizare a Armatei.

Mircea Duşa a afirmat că în Carta Albă a Apărării s-a făcut o “radiografie” a situaţiei Armatei în ultimii zece ani, fiind, totodată, prezentate şi măsurile care trebuie luate pentru dotarea şi înzestrarea Armatei.

Carta Albă a Apărării a fost întocmită de Ministerul Apărării, aprobată de Executiv şi avizată de CSAT în luna iunie.
Documentul arată că aproximativ 60% din echipamentele Armatei sunt nefuncţionale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, militarii sunt slab pregătiţi, iar cadrul legislativ nu permite dezvoltarea sistemului de apărare. Conform documentului, România îşi susţine echipele trimise în teatrele de operaţii doar cu ajutorul aliaţilor.

“În conformitate cu Legea Planificării Apărării din 2004, din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numeşte Cartea Albă a Apărării. Nu s-a realizat niciodată, este realizat în premieră. Sigur că acest document face şi o radiografiere a situaţiei Armatei Române în ultimii zece ani şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru ca Armata Română să fie dotată şi înzestrată pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile pe care le are atât în ceea ce priveşte securitatea naţională, cât şi obligaţiile internaţionale pe care le avem atât la nivel NATO, cât şi la nivelul Uniunii Europene”, a explicat ministrul Apărării.

El a adăugat că “Armata e capabilă să execute orice misiune, fie că este vorba de misiuni în afara teritoriului României, fie că este vorba de misiuni în interiorul ţării, fie că este vorba de misiuni umanitare”.

Astfel, ministrul i-a îndemnat pe cei care doresc să aibă o imagine completă despre Armata Română să parcurgă Cartea Albă a Apărării, menţionând că este “chiar un document foarte serios, pentru că, atunci când vrei să stabileşti obiectivele pentru viitor, trebuie să analizezi situaţia de fapt”.

“Aş ruga pe cei care vor să aibă o imagine completă despre Armata Română să-l citească de la primul capitol până la ultimul şi o să vă daţi seama că este chiar un document foarte serios, pentru că, atunci când vrei să stabileşti obiectivele pentru viitor, trebuie să analizezi situaţia de fapt, să analizezi felul în care Armata României s-a restructurat după 2004, când a devenit stat NATO, pentru că vedeam o ştire că s-a ajuns de la 330.000 de militari la 80.000 de militari. S-a ajuns la o cifră care este optimă pentru a îndeplini misiuni în cadrul NATO. Nu uitaţi că, atunci când Armata României avea 330.000 de militari, Armata era obligatorie şi efectivele Armatei erau formate din militari în termen. Odată cu restructurarea armatei şi cu trecerea pe principii NATO, s-a trecut la o armată profesionistă, care poate să îndeplinească misiunile pe care le avem în cadrul NATO şi misiunile privind siguranţa naţională cu efectivele care au fost planificate”, a precizat Mircea Duşa, adăugând că forţa unei armate nu stă în numărul de militari, ci în numărul de unităţi operative care pot îndeplini misiunile.

Ministrul a precizat că există mai multe programe de modernizare a bazei materiale a Armatei atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, care au fost aprobate în CSAT, pentru a aduce nivelul tehnicii din dotare la standarde NATO.

“Sunt mai multe programe de modernizare a bazei materiale a Armatei, fie că este vorba de forţele terestre, fie că este vorba de cele aeriene, fie că este vorba de cele navale, şi aceste programe trebuie să devină o realitate. De altfel, în CSAT am adoptat două programe: unul pe termen mediu, respectiv până în 2016, unul pe termen lung, până în 2022, privind înzestrarea Armatei şi aducerea nivelului tehnicii din dotare la un nivel de standard NATO. Pentru aceasta este nevoie de o bugetare mai bună, am şi prevăzut în aceste documente o alocare de 0,3% din PIB anual, astfel încât în 2016 să ajungem la 2%. Trebuie să vă spun şi faptul că în ultimii cinci ani bugetul Armatei a fost din ce în ce mai mic, a ajuns de la 1,90, 1,84, la 1,26 în 2012, cu o creştere în anul 2013, prin insistenţele pe care le-am avut în vederea menţinerii şi dezvoltării programelor de înzestrare şi modernizare a Armatei Române”, a declarat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a fost prezent, luni, în Portul militar Constanţa, la ceremonia de sosire din misiune a Fregatei “Regina Maria”, care a luat parte, în luna octombrie, la Operaţia “Active Endeavour”, desfăşurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO.

Sursa: Ziarul Gandul