AH1 Z Viper si UH-1Y Venom

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat pentru Radio Romania Actualitati, ca Fortele Terestre vor fi dotate in perioada urmatoare cu elicoptere de atac, elicoptere de transport si transportoare blindate.

Potrivit acestuia, conceptia de inzestrare ar urma sa fie finalizata in aproximativ o luna.

Concepţia pentru înzestrarea cu elicoptere a forţelor armate, vorbesc în acest moment, pentru că atunci când vei discuta de Forţele Terestre şi Forţele Aeriene le vei discuta împreună, inclusiv Forţele Navale, pentru că toţi au nevoie de susţinere aeriană, concepţia pentru înzestrarea cu aceste elicoptere nu este gata încă, probabil într-o săptămână, două, maxim trei, sperăm să o avem.

Dorinţa noastră este de a merge pe o înzestrare cu elicoptere de atac, astfel încât, la momentul în care vom atinge finalizarea resursei de zbor a elicopterelor existente în acest moment, să poată intra în înzestrare şi în serviciu aceste elicoptere noi, în acest moment cred că vor fi elicoptere de atac în special, elicopterele de transport probabil vor fi următorul program pe parte de elicoptere.    

Programele de dotare cu elicoptere si transportoare blindate au fost cele mai discutate in ultima perioada, delegatii ale Bell Helicopters si Airbus au fost primite la Ministerul Economiei, pe piata au fost aruncate stiri si speculatii referitoare la achizitia de transportoare blindate, de la cateva zeci de bucati la cateva sute, de la General Dynamics sau Rheinmetall.

Este cert ca nu iese fum fara foc, in mod sigur exista discutii legate de achizitia acestor echipamente, ramane de vazut in ce masura va exista si bonitate din partea Romaniei sa sustina astfel de programe, avand in vedere valul de cresteri salariale anuntat de guvern, si cel preconizat de cresteri de pensii.

Ieri, Ministrul Muncii a declarat ca ponderea salariilor bugetarilor va atinge in urmatorii ani nivelul de 10% din PIB:

Anvelopa salariala este in prezent 7,8  % din PIB si va ajunge la 10% din PIB. In UE se porneste de la 12%

De notat, ca in anul 2009, in punctul culminant al crizei economice, salariile bugetarilor reprezentau 9% din PIB.

Situatie care a condus printre altele, la o scadere a bugetului MApN pentru o perioada de timp, la un nivel minim istoric de numai 0,8 % din PIB, din care 80% erau reprezentate de cheltuielile cu personalul.

Sa speram ca nu ne-am uitat istoria foarte recenta, pentru a nu fi condamnati sa o repetam.

– David Victor –