MiG-29 ale RoAF, fotografiate in plina glorie

Ministrul Apararii a acordat un interviu AGERPRES, in care a atins mai multe teme discutate si rasdiscutate in online-ul cu subiect militar.

Printre temele abordate a fost si cea a reintroducerii in dotare a avioanelor MiG-29 ale RoAF, stocate in prezent pe baza aeriana Mihail Kogalniceanu.

Incepand cu anul 2016, si-a facut aparitia un zvon, care sa manifestat si pe site-urile respectiv paginile de Facebook cu tematica militara, zvon care vorbea despre o posibila reintroducere in serviciul activ al Fortelor Aeriene Romane al unui numar de avioane MiG-29 de care acestea dispun.

Pe scurt, pasajul din interviu legat de situatia Fulcrum-urilor romanesti a sunat cam asa:

AGERPRES: Sunt unii oficiali din Ministerul Apărării de la care am auzit că ar fi o variantă revitalizarea unor aeronave vechi de tip MIG-29. Se mai poate face așa ceva?

Gabriel Leș: Mă îndoiesc că o astfel de soluție va fi una de viitor. Dacă nu greșesc, există câteva astfel de aparate încă în dotare, dar care sunt nefuncționale, sunt la conservare. Nu le luăm în calcul în acest moment la revitalizare. Ar însemna să ai 12-15 avioane de un tip, 15 de alt tip. Costurile de mentenanță și de operaționalizare ar fi extrem de scumpe, și de folosire a lor, deci nu putem să le luăm în calcul în acest moment. O decizie în acest sens va fi luată în cadrul ministerului, în cursul acestui an.

Nefiind deloc greu de intuit, ministrul apararii considera aceasta optiune lipsita de perspectiva si generatoare de complicatii, care de altfel au determinat retragerea avionului MiG-29 din dotare la inceputul anilor 2000, retragere care a fost transformata de catre impatimitii aviatiei din Romania intr-o adevarata martirizare.

In incheiere, zvonul se pare ca nu a fost doar un zvon ci o varianta luata in calcul de catre Ministerul Apararii pentru intarirea flotei de avioane de lupta a Romaniei, din moment ce oficiali ai MApN i-au comunicat reporterului AGERPRES ca exista ipoteza revitalizarii avioanelor MiG-29.

– David Victor –