MMP (foto MBDA)

Agenția franceză de achiziții pentru apărare (DGA) a aprobat livrarea către forțele armate franceze a primului lot de 50 de rachete și 20 de posturi de lansare din noul sistem MMP.

Livrările au fost efectuate între 15 și 23 noiembrie 2017. Noul sistem va înlocui treptat sistemele Milan, rachetele HOT montate pe vehiculele de luptă blindate (VAB) și unele dintre rachetele ERYX. Acestea vor intra în serviciul unităților de infanterie și cavalerie, precum și al forțelor speciale din Forțele Terestre, Navale sau Aeriene franceze. Programul MMP va consta în livrarea a 400 de posturi de lansare și 1.750 de rachete către toate categoriile de forțe ale armatei franceze, până în 2025. Primele livrări vor fi folosite pentru instruirea viitorilor utilizatori. Noile sisteme vor fi operaționale încă din anul 2018.

DGA, care a acordat grupului MBDA contractul MMP în 2013, a aprobat livrarea sistemului către armata franceză în luna iulie a anului trecut, deblocând astfel producția de serie. Procesele tehnico-operaționale ce au avut loc la centrul de testare al DGA din Bourges din august până în octombrie 2017, cu sprijinul experților din cadrul Secției tehnice a Froțelor Terestre  (STAT), au subliniat performanțele excelente ale sistemului și au confirmat că acesta a îndeplinit cerințele operaţionale ale forțelor armate.

MMP beneficiază permanent de lecțiile învățate din misiunile operaționale recente, mulțumită contribuției experților armatei încă de la începutul dezvoltării sistemului și până la obținerea ultimelor aprobări necesare intrării în serviciul armatei franceze. Sistemul oferă capabilități “trage-și-uita” și “man-in-the-loop”. Prima permite atingerea țintelor fixe sau mobile fără intervenția operatorului în timpul zborului rachetei. Cea de-a doua permite operatorului să schimbe țintele după lansare, să regleze punctul de impact sau să redirecționeze racheta; de asemenea, oferă posibilitatea de a trage la ținte ascunse dincolo de câmpul vizual din linie dreaptă.

Sistemul de arme poate fi folosit atât ziua cât și noaptea. Focosul său multifuncțional este eficient împotriva unei game largi de ținte precum vehicule, blindaj, lucrări de infrastructură și trupe. Precizia sa îi oferă posibilitatea de a lovi la o distanță de peste 4.000 de metri, reducând la minimum riscul de daune colaterale. În ultimul rând, racheta poate fi trasă și de la interior, o caracteristică crucială în lupta urbană. MMP poate fi utilizat și de către luptători din cadrul trupelor de infanterie ușoară și poate să fie echipat și pe vehiculul de recunoaștere și luptă blindat (EBRC) Jaguar, care urmează să fie livrat forțelor terestre franceze în 2020.

MBDA