Vehicule HMWV la Parada de 1 Decembrie

Vehicule HMWV la Parada de 1 Decembrie

Dublarea bugetului de investiţii al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), propusă de guvern în proiectul de buget pentru anul viitor, se va reflecta în comenzi suplimentare pentru producătorii de tehnică militară, inclusiv companiile din industria aeronautică listate la bursă.

Ministerul a obţinut abia în ultimii ani o alocare su­plimentară pentru în­zestrarea forţelor armate, în contextul con­flictelor din estul Europei, dar îşi pro­pune să accelereze investiţiile în 2016.

Cheltuielile de capital aferente apă­rării, capitolul bugetar în care intră achi­ziţiile de echipamente militare şi servicii conexe, ar urma să crească anul viitor la 3,1 miliarde de lei, potrivit proiectului de bugetul aprobat de guvern şi înaintat Parlamentului. Suma este mai mult decât dublă faţă de valoarea cheltuielilor de investiţii preconizate pentru 2015, de 1,44 miliarde de lei, şi reprezintă cea mai mare alocare de fonduri destinate achiziţiei de tehnică din cel puţin ultimii cinci ani, potrivit calculelor ZF în baza datelor oficiale.

***

Pe fondul informatiilor despre preconizata marire a bugetului de achizitii al MApN s-a putut observa o intensificare a eforturilor de maketing ale diversilor producatori internationali, focalizate in special pe partea de sisteme navale. Astfel, in timpul vizitei HMS Duncan in portul Constanta la inceputul lunii trecute, a avut loc, la bordul navei o expozitie  la care au participat 13 firme specializate pe sisteme navale din Marea Britanie, acestea prezentand un spectru larg de solutii, de la sisteme integrate de navigatie si pana la armament artileristic de calibru mic. Zilele trecute, SAAB a sustinut la Bucuresti o prezentare a produselor din portofoliu, aratand interesul manifestat pentru o eventuala participare la programele de achizitii militare ale MApN.

Via:
Ziarul Financiar

– Marius Constantin –