Ministrul Apărării a anunțat pe pagina sa de Facebook că MApN a transmis Parlamentului o scrisoare pentru aprobarea finanțării, cercetării, dezvoltării și omologării în România, la uzina Moreni, a transportorului blindat și amfibiu Agilis 8×8 de către Romanian Military Vehicle Systems, un joint-venture format din Uzina Moreni și compania germană Rheinmetall.

TAB Agilis 8x8

TAB Agilis 8×8

Dezvoltarea prototipurilor și a platformelor derivate vizează achiziția ulterioară de către MApN a treisute patruzeci și două de TAB-uri Agilis 8×8, potrivit scrisorii aprobată de către Parlament.

Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) este o companie înființată anul trecut în urma unei înțelegeri între Automecanica Moreni și Rheinmetall.

Marea majoritate a componentelor vor fi produse și furnizate de către partea română, numai trenul de rulare și agregatul energetic urmând să fie livrate de partenerul german.

La finalul anului trecut, oficiali din Ministerul Apărării informau că producția celor două tipuri noi de transportoare blindate (Piranha V și Agilis) care vor intra în dotarea Armatei Române se va desfășura până în anul 2029, acestea urmând să înlocuiască TAB-urile românești aflate acum în exploatare.

Piranha V BSDA 2018

Piranha V BSDA 2018

Vă invităm să vizionați un interviu realizat de către redacția Resboiu la Black Sea Defense and Aerospace 2018 cu Dr. Dominik von Wolf Metternich, Key Account Manager al Rheinmetall pentru România, în cadrul interviului abordându-se și subiectul Agilis 8×8:

Iulian Iamandi