Vânătorul de mine turcesc TCG Akcay a localizat o mină marină în apropiere de Constanța. Aflată sub comanda locotenent-comandorului Abdulla Yildiz, nava turcească a identificat cu ajutorul sonarului pentru detecția minelor un obiect pe care l-a desemnat inițial ca potențială mină marină.

TCG Akcay

TCG Akcay

Ca urmare a semnalării, vânătorul de mine TCG Akcay a lansat în apă o dronă submersibilă telecomandată destinată identificării minelor (Remote Controlled Mine Discovery Vehicle – RCMDV). Vehiculul RCMDV este telecomandat de la bordul vânătorului de mine și este utilizat la identificarea obiectelor suspecte că ar fi mine marine, prin intermediul unei camere video.

Drona este capabilă să plaseze o încărcătură explozivă de 100 de kilograme pentru a distruge mina detectată.

TCG Akcay făcea parte din gruparea navală SNMCMG2 (NATO’s Standing Mine Countermeasures Group Two), formație de nave care desfășura un exercițiu de rutină în Marea Neagră, sub comanda comandorului britanic Justin Hains.

Gruparea navală era compusă din nava comandant HMS Enterprise și dragoarele TCG Akcay și DM 25 Lt. Lupu Dinescu.

Zona în care a avut loc incidentul este marcată pe hărțile maritime formal ca și zonă minată, iar mina descoperită este una “istorică”. Dispunerea minei era pe fundul mării, la o adâncime de aproximativ patruzeci de metri. Din imaginile furnizate de către vehiculul RCMDV rezulta că mina era încă atașată de încărcătura de scufundare, concluzia fiind că aceasta nu a executat corect și complet secvența de lansare.

Acestea fiind spuse… să ne amintim o dată în plus că despre 2018 se vorbește încă de anul trecut că va fi anul marinei. Descoperirea unei mine marine nu este neapărat o tragedie. Harta, și nu zic doar de cea a țării noastre, este plină de relicve din războaie mai vechi și mai noi. Tragedie este amânarea programelor de modernizare și dotare cu tehnică de luptă modernă, în cazul de față dragoare noi și mai ales de actualitate.

Concluzionând, undeva acolo sus nu trebuiesc uitate dragoarele – cum le zicem noi – din necesarul de achiziții. Poate și pe acestea le-am putea construi și/sau asambla într-un șantier naval de pe harta țării. Și n-ar mai exista atâtea comentarii negative, că doar nu sunt la fel de complexe precum submarinele – de care, evident avem foarte mare nevoie pentru dezvoltarea capabilităților de luptă antisubmarin.

Iulian Iamandi