Militarii detașamentului Carpathian Pumas salvează vieți

Carpathian Pumas - Mali 2020

Carpathian Pumas – Mali 2020, DCSL

Într-un mediu ostil, militarii din detașamentul Carpathian Pumas au dovedit din nou implicare și profesionalism. În data de 4 ianuarie, aceștia s-au mobilizat pentru a evacua din teren trei militari ONU, după ce autovehicul în care se aflau a lovit un dispozitiv exploziv improvizat. Piloții au pornit motoarele aeronavei în 15 minute de la declanșarea lanțului de alertare.

Carpathian Pumas - Mali 2020

Carpathian Pumas – Mali 2020

Pe parcursul deplasării, militarii din echipa medicală au stabilit modul de acțiune. Doctorul a prezentat informațiile obținute despre fiecare pacient și întreaga echipă a pregătit medicația necesară pentru șoc, durere și toate materialele pentru imobilizarea fracturii unuia din pacienți.

Imediat după aterizarea aeronavei, militarii grupului de căutare-salvare au cercetat zona pentru a asigura securitatea perimetrului. O dată primită unda verde din partea acestora, personalul medical s-a putut deplasa către pacienți.

Medicul a discutat cu persoana abilitată de la sol, luând toate datele despre îngrijirile acordate victimelor până la aterizarea elicopterului, după care fiecare membru al echipei medicale a devenit responsabil de câte un pacient.

,,Natura zonei ne determină să reducem pe cât posibil timpul petrecut la sol. Interesul nostru este să nu expunem echipajul, aeronava și pe noi totodată în câmp. Ne simțim mult mai în siguranță când suntem în aer și ne putem face manevrele știind că ne și deplasăm, economisind timp. Factorii externi, precum praful și insurgenții pot pune probleme, de aceea scopul nostru este să petrecem cât mai puțină vreme în câmp deschis’’, susține plutonierul Stoica Dumitru.

Carpathian Pumas - Mali 2020

Carpathian Pumas – Mali 2020

După ce aeronava a aterizat, echipa medicală ajutată de mecanicul de bord a transportat pacienții la ambulanțe, pentru a fi preluați de personalul medical al spitalului militar de campanie din Gao.

În acest mod, militarii noștri și-au încheiat misiunea de evacuare medicală, nu înainte ca medicul echipajului să-l înștiințeze pe medicul coordonator al spitalului privitor la toate manevrele realizate asupra pacienților pe timpul deplasării cu elicopterul.

Text şi foto: lt. Lorena BAHNARU/Carpathian Pumas