Eurofigther Typhoon with Meteor Spain

Eurofigther Typhoon with Meteor Spain

Surse militare au comunicat unei publicaţii spaniole că numai câteva avioane multirol Eurofighter Typhoon din flota ţării sunt complet operaţionale şi că semi-retrasele F-18 sunt reintroduse în serviciu complet pentru a fi îndeplinite angajamentele faţă de NATO.

Treaba asta ar trebui să ne pună pe gânduri, pe mai multe linii.

Până la mugetări, să vedem povestea spaniolilor vecini şi prieteni…

De vină este cotidianul El Confidencial Digital, în trompa, scăriţa şi ciocănelul căruia au suflat militarii cum că Taifunurile lor sunt stricate, n-au piese de schimb şi nici inspecţiile nu-s la zi.

Nasol moment.

Plângerile au apărut la câteva zile după ce Spania a anunţat planurile de pompare a 10 miliarde de euro în noile programe de apărare, după şase ani de emasculări financiare cauzate de criză.

Surpriza emisiunii o constituie lipsa Taifunurilor din lista de proiecte care vor primi rogodei.

Aşa se explică revolta şi operaţiunea “pac la Resboiu” desfăşurată de militarii spanioli denunţători de realitate.

Investiţiile se vor vărsa înspre noile fregate F-110, drone şi teribilul S-80… submarinul sub marin în exces.

Numai şase Eurovânători sunt în prezent capabili să decoleze, zic militarii.

Sextetul se află în QRA-ul Spaniei (Quick Reaction Alert) la Moron de la Frontera şi Albacete, gata de decolare la un troznet de bici, douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru, pentru a intercepta avioane suspecte în spaţiul aerian spaniol.

Celelalte Taifunuri se uită la telenovele. N-au reparaţii, n-au piese, n-au inspecţiile făcute după atingerea numărului maxim de ore în aer.

Colac peste multirol, Germania a anunţat recent o bubă în fuselajul Typhoonului. Defectul ar putea cauza instabilitate în zbor.

Cu câteva luni în urmă, Jose Manuel Garcia Margallo – ministrul de externe al Spaniei – declara că patru Taifuni spanioli vor fi trimişi în ţările baltice ca şi parte a angajamentelor NATO. Însă, sursele militare anonime au afirmat că pe la baltici vor ajunge nişte Horneţi pregătiţi deja pentru această misiune.

Desigur, sursele oficiale au negat problemele apărute la gazetă.

Şi acuma, să ne punem problema.

Aliaţii noştri scârţîie. Unii îşi trag la parcul rece blindatele, alţii chiar îşi vând tancurile şi IFV-urile, ba chiar reduc numărul poftit de F-35 puse pe comandă.

La tăţi ni-i greu şi nici nu îndrăznesc să îmi folosesc degetele într-o socoteală internă.

Dar, fără greţ arunc o privire la viitor: clar, nu-i în puterile noastre de susţinere F-ul 35!

 

– Iulian Iamandi –