Ankara a trimis militari în Rusia pentru instruirea pe sistemul de rachete sol-aer S-400, a anunțat ministrul turc al Apărării.

S-400 Triumf

S-400 Triumf

“We have sent our specialists to Russia to undergo a training course on the use of the S-400 systems, the course will start today and last several months. The number of the personnel keeps changing, all of them have their own goals.”

A declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, pentru publicația Milliyet.

Ministrul Akar a menționat, de asemenea, o nouă propunere pentru Statele Unite ale Americii:

“On March 28-29, a new proposal came that concerns the Patriot missile systems. Talks are underway on their price, the transfer of technology and joint production.”

Între timp, un grup de legiuitori americani a înaintat un document prin care solicită impunerea de sancțiuni asupra Turciei în cadrul CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), precum și excluderea Ankarei din programul F-35 dacă Turcia cumpără sisteme S-400 din Rusia.

Știrile despre negocieri ruso-turce pe tema livrării de sisteme S-400 au apărut prima dată în luna Noiembrie a anului 2016.

În Septembrie 2017, președintele Turciei a anunțat că Ankara a semnat cu Moscova un acord pentru achiziția de complexe S-400 și a efectuat o plată în avans.

Ministrul turc al Apărării a declarat că Ankara va începe amplasarea sistemelor S-400 în luna Octombrie a acestui an.

S-400 Triumf (SA-21 Growler în nomenclatorul NATO) este cel mai avansat sistem de rachete sol-aer cu rază lungă. Acesta a fost introdus în serviciu în anul 2007. S-400 a fost proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră și balistice, inclusiv rachete balistice cu rază medie. De asemenea, poate fi utilizat și împotriva obiectivelor de pe sol.

Sistemul S-400 poate angaja ținte aflate la o distanță de 400 de kilometir și la o altitudine de peste 35 000 de metri.

Iulian Iamandi