Vineri, 29 septembrie, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al instituției, va fi prezentă la ceremonia de reînhumare, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd, a 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
La activitate vor participa, din partea Parlamentului României, senatorul Titus Corlățean și deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe.
Serviciul religios va fi oficiat de un preot militar român.

Realizată în anul 2015 de Ministerul Apărării Naţionale și Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul unui demers comun coordonat de Secretarul General al Ministerului Apărării Naționale și Ambasadorul României la Moscova, necropola de onoare românească adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale militarilor români căzuţi la datorie, în urmă cu 75 de ani, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad.
Configuraţia cimitirului a fost proiectată pe modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii. Forma crucii latine se regăseşte atât în modul în care sunt configurate aleile, cât şi în tipul monumentului comemorativ comun cu înălţimea de patru metri, pe soclul căruia a fost amplasată o placă din granit negru cu inscripţia: „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad“.
Până în prezent, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4361 militari români, morţi în luptele de la Stalingrad şi înhumaţi în 65 de cimitire de campanie.
După ceremonia din 29 septembrie, numărul militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad reînhumaţi în cimitirul românesc şi cimitirul vechi german din localitatea Rossoşka se va ridica la peste 2.200.

Secţia Presă