Cameron si Poroshenko (via AFP)

Cameron si Poroshenko (via AFP)

Marea Britanie a anuntat ieri ca va trimite in Ucraina un contingent de 75 de militari. In maxim o luna, acestia vor fi dislocati departe de zona de conflict din estul tarii, urmand a asigura consiliere in patru domenii: infanterie, intelligence, medical si logistic.

“Over the course of the next month we are going to be deploying British service personnel to provide advice and a range of training, from tactical intelligence to logistics to medical care, which is something else they have asked for,” a declatrat premierul britanic David Cameron, citat de KyivPost.

Decizia a fost data publicitatii ieri, desi se alfa in dezbatere in comisia de securitate nationala inca din decembrie si reprezinta prima implicare directa a Marii Britanii de la declansarea conflictului din estul Ucrainei acum aproape un an.

Primii 30 de instructori britanici vor fi dislocati la Kiev chiar din aceasta saptamana, 25 dintre ei urmand a fi implicati in activitati de consiliere si instructie de infanterie, medicala, logistica si analiza informationala. Un program mai complex de instructie de infanterie va fi demarat odata cu cresterea pana la 75 a numarului de instructori britanici.

Personalul britanic dislocat in Ucraina nu va fi trimis in zona de conflict din estul tarii, perioada de dislocare putand ajunge la una-doua luni. Militarii implicati in procesul de comanda si control ar putea petrece pana la sase luni in Ucraina.

Via:
The Guardian