Marina Rusă şi-a manifestat interesul în readucerea în serviciu a cândva temutelor elicoptere Mi-14 antisubmarin purtătoare de armă nucleară.
În anii nouăzeci, Washingtonul a insistat asupra scoaterii din serviciu a acestor elicoptere, alături de bombardierele strategice şi rachetele balistice.
Mil Mi-14, numit Haze în cod NATO, este un elicopter antisubmarin din era sovietică derivat din Mi-8.
Publicaţia Business Online din Republica Tatarstan, unde a fost produs Mil Mi-14, anunţă că firma Kazan Helicopter Works (KVZ) se pregăteşte pentru redarea elicopterelor Mil Mi-14 pentru utilizare în Marina Rusă. KVZ nu a comentat ştirea, dar o sursă din interiorul companiei a declarat că readucerea la zbor a elicopterelor Mil Mi-14 a fost luată în considerare.
Mil Mi-14 este un elicopter cu baza la sol, amfibiu, înarmat cu (opţional) o torpilă, doisprezece bombe de adâncime de 64 kilograme sau opt de 120. Mil Mi-14 are în arsenal şi o muniţie specială: o bombăr antisubmarin cu puterea de o kilotonă, în greutate de 1600 kilograme, capabilă să distrugă orice ţintă aflată în imersiune pe o rază de 800 de metri.
Elicopterul Mil Mi-14 este capabil să amerizeze, dar şi să zboare în toate condiţiile meteo, fiind capabil să opereze până la 300 de kilometri de ţărm. Mil Mi-14 poate rămâne în aer pentru cinci ore şi jumătate, putând acoperi o distanţă totală de 1100 kilometri.
Sonarele, magnetometrele, balizele hidroacustice şi alte echipamente speciale pentru detectarea-urmărirea submarinelor, au fost foarte avansate în capabilităţi şi puteau detecta orice tip de submarin. Descoperit, sumbarinul nu mai avea şanse de scăpare.
“The Americans took Mi-14 on a special notice after an incident in late 1980s, when an unidentified foreign submarine, presumably of the US Navy, was detected in the Soviet territorial waters. The intruder was allowed to leave unharmed only because the actual command to eliminate the border violator never came, Business Online reported.”
Mil Mi-14 era atât de bun la vânătoarea de submarine, încât în 1996 toate versiunile de Mi-14 au fost retrase din serviciul Rusiei, la presiunile Washingtonului.
În prezentul marcat de masiva re-echipare a Marinei Ruse, Mil Mi-14 ar putea fi utilizat cu succes în Flota Mării Negre şi în Flota Nordică.
Mil Mi-14 poate fi utilizat chiar şi de pe platforme petroliere, sau pentru operaţiuni de salvare pe mare.
Cererea iniţială este aproximată la 100 de elicoptere Mil Mi-14.
Experţii consideră că readucerea în serviciu a elicopterelor amfibii Mil Mi-14 ar putea fi executată în doi ani, in diferite faze. Prima etapă ar implica restaurarea a 10 elicoptere Mil Mi-14, după care acestea ar trece printr-un proces avansat de modernizare, iar o a treia fază ar fi reprezentată de repornirea liniei de producţie în până la cinci ani.
Noua versiune a lui Mil Mi-14 ar beneficia de motoare noi, avionică avansată şi electronică modernă.
Este de aşteptat ca şi stabilitatea pe apă a noului elicopter antisubmarin să fie superioară lui Mil Mi-14.
Sursa: Navy Recognition
– Iulian Iamandi –
Banuiesc ca in banca lor de date au si semnatura acustica a submarinului romanesc.
Stiam de existenta acestui elicopter, dar pana azi, NU am stiut ca rusii au avut un “F-22” al elicopterelor, un nuclear intre nucleare, cel mai elicopter dintre toate, sperietoarea tuturor cetaceelor, “MINUNEA Pentapala” la mila careia sta toti rahatii neplutitori. Pe bune? Da, vestul chiar n-a vazut asa ceva!
Poate ca vestul, care n-a reusit sa scoata ceva la nivelul ultimelor variante de Mi-17 nu a reusit nici sa scoata ceva la nivelul Mi-14.
Ce faceeeeee???
pe asta il stii?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Chinook_hc2_za682_arp.jpg
da p-asta?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Ch53e-40-070920-28cr-16.jpg
Mi-ul e Mi.
mda, Republica Tatarstan isi ia angajamentul…si pun pariu ca aia din USN isi pregatesc demisiile in bloc, cam ca atunci cand Su-24 “a survolat” distrugatorul ala american. Pt. ca loserii aia din vest nici n-au elicoptere ASW cum ar fi Sea King, Sea Stallion, ca sa nu spun decat de alea grele, pe masura lui Mi-14.
Nu vad de ce ar fi asa special gascanul asta.
Atat de performanti au fost rusii in detectarea submarinelor occidentale ca habar nu aveau cand ieseau pe mare, incotro se indreptau si ce faceau prin baltile rusesti.
Rusii, in plina misiune antisubmarin a intregii flote a nordului (cea mai importanta a lor din razboiul rece dar si de astazi), n-au fost in stare sa detecteze nici cu submarinele, nici cu navele de suprafata si nici cu aviatia un submarin englezesc care le-a observat toata misiunea si pe deasupra a reusit sa stranga toate informatiile necesare despre poravionul Kiev, mandria flotei ruse la acel moment de la prrima sa iesire pe mare, ca sa nu mai spun ca englezii au stat cu submarinul la 4 metri sub Kiev.
E răi rușii, n-ai înțeles…
Ideea era că yancheii au considerat armele nucleare purtabile la bodul gâscanului periciloase pt toată lumea. Nu e normal să existe asemenea capacități de distrugere în masă la îndemâna unui echipaj mic de elicopter, cred căci.
Nici macar.. http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Atomic_Demolition_Munition
La un singur om…
Ca idee doar. Eu unul înțeleg anxietățile americanilor, care nu au de-a face cu pulicopterul ca platformă, cât că decizii esențiale mondialmente erau în seama unor ruși nu tare pregătiți pt răspunderea dată…
Sti bancul ala Mai taie si tu din peste ca mai sting si eu din faruri?
Ne certam,ne certam,
Piata rusa n-o lasam.
http://rbth.co.uk/science_and_tech/2015/05/25/us_bell_helicopters_to_be_assembled_in_russia_despite_sancti_46327.html
Sincer nu prea imi plac chestiile acestea de export de tehnica vest catre est dar tinand cont ca e o varianta civila si nu un ARH… treaba lor sa se descurca.
Mi-as fi dorit sa fie la fel de receptivi si catre noi, dar aici pe plaiurile mioritice nu are cine sa ceara astfel de tehnologii
Bell 407 a fost produs si asambalat de mai multe sate europene pana in prezent, iar americanii au avut o linie de asamblare la rusi a Hummer si alta la chinezi