Aviaţie

MiG-31: treizeci de bucati, in alarma continua!

MiG-31 Foxhound

Obişnuitul aducător de ştiri din partea Forţelor Aeriene ale Rusiei, colonelul Vladimir Drik, a anunţat că peste treizeci de interceptoare grele din tipul MiG-31 Foxhound sunt în stare de alarmă continuă, zilnic, pentru a a proteja spaţiul aerian al Naşei Strana de ameninţări:

“They [the MiG-31s] scramble every time they receive warnings of a potential violation of the Russian airspace, including the appearance of foreign weather balloons in the stratosphere,”

Oficialul a mai adăugat şi că interceptoarele MiG-31 sunt acompaniate de super manevrabilele Suhoi Su-27 Flanker care le asigură protecţia.

Avioanele MiG-31 sunt parte integrantă a reţelei defensive aerospaţiale create în Rusia pentru a contracara orice potenţială ameninţare din aer, inclusiv cu rachete de croazieră sau balistice.

Conform mai multor surse, circa 500 MiG-uri 31 au fost produse începând cu anul 1978, dintre care aproximativ 370 au rămas în serviciul operativ al Forţelor Aeriene Ruse.

Şaizeci de MiG-31 vor fi modernizate până în 2020 la standardul MiG-31BM. Varianta modernizată va putea detecta ţinte aeriene de la o distanţă de 320 kilometri, putând urmări simultatn până la zece potenţiale ameninţări.

Sursa: RIA Novosti

16 Comments

 • Eu as folosi migurile astea in spatele fontului ca platforma de lansare pentru rachete cu raza lunga aer-aer si aer-sol…ca la cat de manevrabile sunt…

 • Cred ca le mai tin doar de fala iar daca le trimit astia si dupa baloane meteo… or sa ramana fara combustibil 🙂

  • MiG 31 ca si Mig 25(predecesorul acestuia) au fost create ca Interceptor…Rolul unui interceptor este de a folosi un radar puternic(BVR) si rachete cu raza lunga de actiune-aceste avioane nu au fost concepute pentru zboruri de lunga durata ci doar de hit-and-go…

 • As avea o intrebare..cum de Su 27(care are si vector thrust) costa 30 milioane$ iar MiG 31 costa undeva pe la 60 mil. $..pana si Su 30 e mai ieftin-33-45 mil $….chiar nu-mi pot explica….

  • Su 27 nu are vector thrust,. Interesant, armata rusa i-l cumpara la pretul de …13 mln dollari.

   • asta explica partial de ce fortele aeriene ruse nu primeau mult timp avioane noi., era mai convinabil vinzarea lor cu 30 mln la straini.. La fel si cu tancurile T – 90, reprezentantii armatei ruse trimbiteaza ca s-a scumpit, ca mai ca nu costa peste 100 mln ruble, .. de fapt am citit un interviu cu reprezentant al uzinei, care zice ca armata nu da mai mult de 30 mln ruble pe un tanc. Iata asa chestii…

 • Pfoooa,marele MIG31 si marele lor sistem de aparare AA integrat..ala care in anii 80 a doborat doua avioane civile de linie pe care le au confundat cu alte avioane de spionaj ce se aflau prin zona,marele sistem care a fost depasit de 2 avione de agrement dintre care unul a aterizat in Piata Rosie iar celalalt undeva in Caucaz care dupa viol a furat un ghiveci si sa intors acasa,in 2008 au progresat reusind sa doboare avioane de lupta mai nasol ca erau ale lor..sunt curios intrun razboi cu NATO cam cate avioane iau rusii in considerare ca isi vor dobora singuri cu toate prastiile astea pe care si le tin in stare de alerta.

  • in privinta avionului care a aterizat pe piata rosie, .. era monitorizat de militari,ei doar nu stiiau cum sa procedeze in asa situatie. Iar in privinta “marelui” MiG 31, pe parcursul razboiului rece a doborit destule aparate NATO care au intrat in spatiul sovietic.De fapt este foarte efectiv, are raza de actiune mare, poate fi operat in conditii nefavorabile, de pe piste inzapezite.,Nu inzadar asa mult timp s-au opus rusii sa-l vinda Chinei.

 • MIG 31 are un rol foarte important in sistemul de aparare al Rusiei, nu este chiar asa de nemanevrabil pe cat se crede si la inaltimea la care zboara si la acea viteza nici nu se pune problema de manevre de lupta facute la inaltime medie.
  Rolul MIG 31 este de a lovi orice AWACS sau bombardier care intra sau va intra in spatiul aerian rusesc, pentru asta foloseste rachete BVR foarte performante cu raza lunga de actiune, aceste lovituri iti vin in primul val, MIG 31 se va indeparta in viteza.
  Al doilea scenariu este cel in care MIG 31 intercepteaza rachete de croaziera si nici aici nu ar nevoie de manevrabilitatea excelenta a Su 27 si a derivatelor lui, nici F 14 nu excela la acel capitol si totusi era un element de protectie a flotei foarte bun dar si costisitor totodata.
  Sa nu uitam ca radarul de pe MIG 31 era pana la un moment dat varf de tehnologie si MIG 31 BM s-ar putea sa aiba un sistem de descoperire si mai performant.

 • O noutate putin off topic, dar de interes: Siria a iscalit contract cu Rosoboroexport pentru 36 de YaK 130 la pretul de 550 mln dollari ( 15.3 mln $ bucata )
  Bre.., asta emita cam tot ce face un vinator de ultima generatie , si nu e scump. ( Plus, poate fi folosit chiar si ca avion usor de atac la sol ) De ce n-ar cumpara asa aparat tarile mai sarace pentru mentinerea capacitatilor pilotilor de vinatoare?

 • Un singur lucru trebuie sa adaug la tema. Pentru teritoriul Rusiei, ei au nevoie de cel putin 200 de MiG 31 in alarma continua…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: