Se vede ca senilele alea nu au mai fost miscate de ceva timp! (foto via englishrussia.com)

Se vede ca senilele alea nu au mai fost miscate de ceva timp! (foto via englishrussia.com)

Ala mare si negru de respira greu…era defapt 1K17 Szhatie, sau mai bine spus ultimul racnet in materie de tanc cu laser rusesc. Spun ultimul pentru ca proiectul Szhatie, “compression” in romgleza si “Stilleto” dupa numele de cod dat de vestici, a fost abandonat in anii 80 (dupa unele surse fara credibilitate proiectul a fost inchis oficial in anul 1992).

Tot ultimul pentru ca a mai existat cel putin o tentativa anterioara: “Sangvin”, bazata pe sasiul blindatului ZSU-23-4.

1K17 Szhatie (foto via englishrussia.com)

1K17 Szhatie (foto via englishrussia.com)

Ideea nu este unica la rusnaci, au mai existat ceva incercari asemanatoare pe la englezi si pe la mai nou fratii nostrii intru “saracie” americanii.

Similare pentru ca scopul acestui vehicul nu este de a distruge navele spatiale vehiculele si trupele inamice; scopul lui este (mai bine spus era) sa “orbeasca” senzorii rachetelor si sistemelor de armament cu ghidaj optic inamice.

Principiul functional este bazat pe utilizarea unui complex de tije de Rubin, fiecare tija fiind defapt un cristal de vreo 30 kilograme crescut artificial sub forma de cilindrii si slefuit la capat.

Laserele erau aranjate intr-o baterie de sisteme cu lentilece se presupune (si unii chiar se lauda neoficial, normal) ca ar fi fost capabil sa functioneze cam in orice tip de conditie meteo.

Sasiul folosit este MSTA-S, acelasi ca si in cazul obuzierului autopropulsat 2S19 Msta-S, dar cu adaugarea unui generator auxiliar si a unor acumulatori suplimentari pentru utilizarea sistemului laser.

Pentru apararea clasica a 1K17 o mitraliera grea NSV de 12.7mm a fost montata in perioada de functionare a celor doua prototipuri.

Lentilele si sistemul de protectie al acestora (foto via englishrussia.com)

Lentilele si sistemul de protectie al acestora (foto via englishrussia.com)

Problema este ca acest sistem, multumita “pretioaselor” din componenta, costa nejustificat de mult pentru un prototip, din aceasta cauza rusnacii au zis un dulce Kaput! programului.

Sistemul de lentile se presupune si unii chiar se lauda (neoficial, normal) ca ar fi fost capabil sa functioneze cam in orice tip de conditie meteo.

827, inmatricularea ce apare pe 1K17 Szhatie din muzeu (foto via englishrussia.com)

827, inmatricularea ce apare pe 1K17 Szhatie din muzeu (foto via englishrussia.com)

Un proiect cel putin ciudat de care istoria este plina, rusii nu au incetat sa ne uimeasca cu asfel de idei nastrusnice uneori, alteori doar depasite de realitatea actuala si de evolutia sistemelor de armament. 1k17 este un bun exemplu de proiect in care o tara investeste destul de mult, atat financiar cat si ca resursa umana, numai pentru a-l abandona in momentul in care este depasit si nefezabil din punct de vedere financiar.

A se vedea tot in aceasta idee proiectul americanilor de elicopter de atack Stealt Rah-66 Comanche.

Spre diferenta de vestici care in multe cazuri au “defilat” cu tot felul de proiecte, rusii au tinut sub tacere multe asfel de proiecte pna cand au uitat de ele.

Din fericire exista oameni curiosi care mai scot la lumina si impartasesc asfel de “comori” tehnice.

1K17 Szhatie, laser frate! (foto via englishrussia.com)

1K17 Szhatie, laser frate! (foto via englishrussia.com)

 

Pana data viitoare va saluta respectuos al vostru nu atat de mic,

-Micutu-