Elicopter multirol Mi-38

Într-un comunicat de pe site-ul propriu, Russian Helicopters, membră a holdingului de stat Oboronprom anunţă cu mare mândrie că un elicopter Mi-38 a stabilit noul record mondial de altitudine în ultima zi a 14th FAI World Helicopter Championship.

Mi-38 este unul dintre cele mai moderne modele de elicoptere ruseşti, proiectate pentru transportul de marfă şi pasageri.

Elicopterul s-a înălţat până la o altitudine de 8600 de metri, stabilind un nou record mondial la clasa E1h – categorie a FAI pentru elicopterele a căror greutate este cuprinsă între 10 000 şi 20 000 kilograme.

Echipajul care a obţinut recordul de altitudine a fost compus din piloţi de test de la Mil Moscow Helicopter Plant, membră a Russian Helicopters. Echipa a fost condusă de căpitanul Vladimir Kutanin şi a inclus copilotul Salavat Sadriev, navigatorul Oleg Repitilo şi inginerul şef de testări în zbor al Forţelor Aeriene.

Precedentul record, de 8500 de metri aparţinea tot unui echipaj din Rusia şi a fost obţinut în timpul unui zbor de test.

Elicopterul multirol Mi-38 poate transporta marfă sau pasageri (inclusiv VIP), dar poate fi folosit pentru misiuni de căutare-salvare, operaţiuni pe platforme petroliere sau ca şi spital mobil. Din clasa sa, este elicopterul cu cea mai mare capacitate de încărcare şi de transport pasageri.

Producţia în masă va demara în 2015, dotat cu motoare Klimov TV7-117V sau Pratt & Whitney Canada PW127/TS, în funcţie de opţiunea clientului.

Mi-38 este dotat cu echipament pentru aterizări de urgenţă pe apă şi poate fi operat ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteo.

Sursa: Rus Helicopters

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.