Turcii dau din nou șah la mireasă, mutând la derută un nebun către ruși. Vestea cea mai recentă cuprinde declarația ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, pe tema alternativei rusești la avionul american de generația a cincea. Adică F-35.

Suhoi Su-57 cu container de tintire 101KS-N

Suhoi Su-57 cu container de tintire 101KS-N

Mevlut Cavusoglu a declarat pentru postul de televiziune A Haber TV:

“If the US fails to supply the F-35 to us, Russia may offer its alternative to [US aircraft].”

Zilele trecute, Congresul Statelor Unite ale Americii au aprobat bugetul pe Apărare al anului 2020, cu poziții comune ale Democraților și Republicanilor referitoare la posibile sancțiuni pentru Ankara motivare de achiziția de sisteme rusești sol-aer tip S-400. Sancțiunile ar putea face parte din măsurile de combatere a influenței Rusiei în Europa și Eurasia.

Politicienii americani au permis Apărării să cheltuie până la 30 de milioane de dolari pentru stocarea avioanelor F-35 destinate Turciei până când se va decide utilizarea acestora.

Cu vreo două luni în urmă, veștile dădeau ca aproape sigură semnarea unui contract între Ankara și Moscova pentru 36 de avioane Suhoi Su-35 și chiar fabricarea în Turcia a unor componente ale acestui tip de avion. Și tot cam pe atunci apăruse și declarația lui Dmitry Shugayev, șeful Serviciului Federal rus pentru Cooperare Militară și Tehnică, declarație în care Shugayev afirma că se desfășurau studii pentru posibila livrare de Su-35 dar și de Su-57.

Mișto jocul.

Iulian Iamandi