Armata Romana

MEADS si Romania

sistemul MEADS - artist impression

sistemul MEADS – artist impression

Programul de dotare cu sisteme de rachete HSAM este unul din multele programe de dotare ale Armatei României care trenează de foarte mulți ani.

Incepând cu 2004 România și-a manifestat intenția de a achiziționa patru astfel de sisteme. În anii care au urmat, acest program a figurat la nivel declarativ printre prioritățile de dotare ale MApN-ului, însă după 2009 programul de dotare cu sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune a fost amânat până la o dată neprecizată ca urmare a crizei economice

ACTTM a emis un RFI pentru astfel de sisteme în martie 2014 (coincidență sau nu, odată cu izbucnirea crizei ucrainiene).

De la acest moment, dintre toti pretendenții pentru câștigarea unui posibil contract, ofertanții MEADS par a fi cei mai vizibili și activi în spațiul public, în principal detaliile legate de interesul României pentru sistemul MEADS survenind colateral ca parte a efortului de marketare a sistemului în Polonia.

In mai 2014, Lockheed Martin vedea o creștere a cererii pentru sisteme antiaeriene ca urmare a crizei din Ucraina și implicit o creștere a interesului pentru sistemul MEADS pe care îl dezvoltă, în aceeaşi lună, președintele PNL şi unul dintre prezidențiabilii României la acel moment, Crin Antonescu, în cursul unei vizite efectuate la Washington este primit și la sediul LM, ocazie cu care i se prezintă mai multe produse ale concernului printre care și sistemul MEADS.

Prima confirmare oficială a interesului României pentru MEADS este facută public în iunie 2014 într-un articol despre oportunitatea achiziției sistemului de către Polonia, dintr-o publicație cu profil militar poloneză.

Directorul MEADS, Marty Coyne, ne oferă în decembrie 2014 un detaliu interesant în legătură cu strategia românească de dotare cu sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune. Potrivit acestuia, datorită posibilităților financiare reduse ale României și a conceptului modular al sistemului, țara noastră are în vedere o dotare etapizată, în prima fază urmând să fie achiziționate sistemele de comandă și control, în a doua fază radarele și în cele din urmă unitățile de interceptare.

In iunie 2015, acelasi director, declara că Germania susține crearea unui scut antirachetă la nivel european bazat pe o rețea MEADS, care mulțumită conceptului modular al sistemului ar permite țărilor cu bugete militare reduse să își conecteze radarele de supraveghere și lansatoarele de rachete la această rețea, situație în care mai multe state europene ar putea achiziționa sistemul MEADS, România manifestându-și interesul pentru acest concept și contactând Germania.

Conform strategiilor curente ale Ministerului Apărării, dotarea cu sisteme antiaeriene HSAM ar urma să înceapă în anii 2018-2019, însă numai în situația în care bugetul armatei va atinge nivelul de 2% din PIB înepând cu 2017.

– David Victor –

 

 

16 Comments

 • Deci, dupa cum spune tipul de la LM, Romania intentioneaza sa cumpere pe bucati un sistem HSAM, intai sistemele comanda-control, pe urma radarele si in final lansatoare/rachete/radare de dirijare a focului.

  A existat licitatia pentru sisteme de comanda-control ..Sys C3 H&V- Sistem C3 pentru rachetele sol-aer” castigat de UTI pt HAWK&Volhov.

  In prezent este in derulare licitatia pt radarul mobil cu raza lunga de actiune care sa inlocuiasca P-18, TPS-77 ar fi la acest moment in pole position.

  Sa intelegem ca dotarea deja a inceput?

  Urmand sa fie realizata, dupa modelul HAWK, o versiune romanizata a sistemului care va fi ales, sistemele C2 vor fi reciclate iar radarele TPS-77 integrate noului sistem, si daca este sa ne raportam la numarul de radare de supraveghere, cate un radar pt fiecare sistem, se are in vedere cumpararea a 2 sisteme?

 • Deci radarele TPS-77 sunt unitati mobile pentru supravegherea spatiului aerian – nu sisteme de conducere a focului pentru baterii anti-aeriene. TPS-77/FPS-117 identifica tintele si le predau spre alte sisteme pentru doborare.

  Ideea cu achizitia etapizata e hilara. Anul asta sistemele de comanda si control, anul viitor radarele & urmator munitiile. By the way in schema asta de achizitii unde intra instructia & manualele? Mi se pare un plan de achizitii facut amatoreste, pe genunchi. Daca Romania se va orienta spre MEADS atunci sunt 2 optiuni – fie achizitie comerciala de la producator, fie achizitie prin FMS. Si in funcite de numarul de baterii – ca sistemul vine sub forma de baterii individuale – se poate discuta un sistem de rate.

  Orizontul de timp pentru achizitie mi se pare nerealist. 2018-2019 e un pic cam tarziu.

  • Sistemul MEADS include si un radar de supraveghere cu raza lunga de actiune, UHF MEADS, dezvoltat de catre LM.

   Un sistem minimal MEADS este compus din:

   1 × Tactical Command Post (tactical operations center; TOC)
   1 × Multifunction and fire control radar (Multifunction Fire Control Radar; MFCR)
   2 × missiles Starter

   iar o unitate completa

   1 × Tactical Command Post (TOC)
   1 × surveillance radar (Surveillance Radar; SR)
   2 × Multifunction and fire control radar (MFCR)
   6 × missiles Starter
   3 × Nachladefahrzeuge

   sursa: https://de.wikipedia.org/wiki/Medium_Extended_Air_Defense_System

   Este vorba de un alt radar, mai mult sau mai putin inrudit cu TPS-77MRR care ar putea fi cumparat de Romania, tocmai de aia ma intrebam daca exista intentia unei romanizari a sistemului, pe modelul HAWK.

   Daca tie 2018-2019 ti se pare tarziu, mie mi se pare extrem de optimist, avand in vedere ca trebuie scosi de la 500 mil $ in sus.

   In perioada urmatoare macar sa se reuseasca operationalizarea HAWK XXI ,,romanizat” si poate un contract pentru niste Mistral 3 sau ceva in genul, e drum luuung de tot pana la sisteme aa SIRET, MEADS si altele asemenea.

   • Mi se pare extraordinar de tarziu avand in vedere cantitatea de rachete de croaziera din Crimeea…

    Daca se initializeaza achizitia in 2018-2019 – operationalizarea poate fi facuta in 2021-2022.

    SIRET-ul e… praf . E foarte prost gandit din punctul meu de vedere. Tine cont de faptul ca o racheta antitanc de pe elicopter se apropie lejer de raza maxima de angajarea a tintei a rachetei IRIS-T. La toatea astea se adauga faptul ca rachetele IRIS-T nu sunt containerizate. Un demers mai serios ar trebui sa porneasca de la sistemul CAMM sau de la VL MICA.

    Mistralurile sunt bune, mai ales daca sunt instalate pe platforme mobile si combinate cu fie cu mitraliere de 12,7 fie cu tunuri de 20-25 mm.

    HAWK XXI nu este “proprietary system” – poate fi realizat cu performante similare cu resurse mai putine.

    La MEADS ma indoiesc ca se pot adapta solutii improvizate. Oricum achizitia nu e sigura avand in vedere optiunea poloneza ptr Raytheon si Patriot.

  • @ George Visan – tie ti se pare ca are la ora actuala MApN-ul un plan clar de achizitii la ceva?! Si cele 12 F 16 MLU ar trebui sa le urmeze inca 12 F16 in mod logic……stii tu sa se miste ceva? Eu nu!

 • …UTI nu-s ăia d-au făcut sistemul de trafic al Ieșilor?! Ăla care-a dat peste cap tot ceea ce ține te transport?! 🙂

  • o ba da cine spune ca nu ei sunt? Tot ei au facut primul sistem care trage doar cand usile Piranha 3 sunt inchise si au trebuit sa il modifice apoi…din pacate au multe contracte cu institutii ale statului si nu am prea vazut ca sa se ia cineva de ei pana acum…..
   Asta nu inseamna ca tot ce au integrat sau fabricat pana acum este rau sau neutilizabil.

 • daca sistemul asta MEADS foloseste rachete PAC 3 sau 4 care au raza de actiune 30 de kilometri apoi numa sistem AA cu raza lunga nu ii !!

 • Siret cu Iris T este cea mai buna solutie, deoarece atat sistemul cat si rachetele sunt produse in tara, cel putin asa stiu. Un sistem strain este scump si probabil firma producatoare nu ofera licenta de producere a rachetelor. Rachetele cumparate pot fi epuizate intr-o noapte in caz de agresiune majora. si apoi ce faci, canti la dramba ? Din pacate pe Romania Military publica niste domni care incurca realitatea cu fictiunea.
  Le-am mai atras atentia sa se ocupe cu altceva, spre exemplu literatura SF, deoarece cand ii apuca, fac la combinatii de arme si armament de te crucesti.

  • @ Carstea daca fiecare racheta care loveste o tinta rade cate un agresor de pe cer si tu ai o rata de reusita de 40% si 80 de rachete ce spui? Te va ami ataca al doilea val? Eu cred ca nu fiindca nici inamicul prezumtiv nu are avioane fara numar……
   Apropos decat sa dai date din burta cum ca Iris-T se fabrica in Romania mai bine te-ai documenta inainte….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: