Miniştrii Apărării din Franţa şi Marea Britanie au anunţat împreună că au contractat MBDA pentru retehnologizarea rachetelor de croazieră Storm Shadow/SCALP EG aflate la jumătatea duratei de viaţă. Acest proces va prelungi superioritatea operaţională a armelor împotriva unor ameninţări în evoluţie din următorul deceniu.

Storm Shadow/SCALP

Storm Shadow/SCALP

Această decizie constituie un alt pas important în cooperarea Franco-Britanică, continuând colaborarea în domeniul aerian al loviturilor cu înaltă penetrare în spatele liniilor inamice, iniţiată odată cu programul Storm Shadow/SCALP în 1996. Programul de retehnologizare al rachetelor Storm Shadow/SCALP va include o fază de dezvoltare şi va fi validată de o serie de exerciţii aeriene de-a lungul anului 2019. Primele rachete modernizate sunt aşteptate să se întoarcă la forţele franceze şi britanice cel mai devreme în 2020.

Antoine Bouvier, CEO al MBDA, a declarat: “Programul Storm Shadow/SCALP are o semnificaţie specială pentru MBDA pentru că a stat la baza creării MATRA BAE Dynamics iar organizarea sa industrială ulterioară a servit drept model pentru întregul grup MBDA. Acest model rămâne şi astăzi unic în industria de apărare. Acesta a dat clienţilor noştri din Europa dar şi din alte pieţe acces la capabilităţi operaţionale fără echivalent la nivel global, la costuri accesibile, precum SCALP/Storm Shadow dar şi Meteor sau Aster”.

Dave Armstrong, Directorul pentru vânzări şi dezvoltare de business al grupului MBDA dar şi directorul MBDA Marea Britanie a adăugat:

“Această investiţie comună a celor două ţări asigură menţinerea la nivel optim pentru viitor al programului Storm Shadow/SCALP. Este de asemenea o dovadă a încrederii Franţei şi Marii Britanii în capacitatea MBDA de a dezvolta programe europene de apărare”.

Despre Storm Shadow / Scalp

Storm Shadow / SCALP este o armă convenţională lansată aerian pentru lovituri în profunzime, concepută pentru a ataca ţinte cheie militare. În prezent este operaţională pe avioane Tornado, Rafale şi Mirage 2000 cu integrare în curs pentru Eurofighter Typhoon. Până acum, aproximativ 3000 de rachete Storm Shadow/SCALP au fost livrate sau sunt în curs de livrare pentru nouă forţe armate la nivel global. Aproximativ 200 au fost folosite în operaţiuni de la intrarea lor în funcţie în 2003.

Despre MBDA

Cu o prezenţă semnificativă în 5 ţări Europene precum şi în Statele Unite, în 2015 MBDA a avut o cifră de afaceri de 2.9 miliarde de euro cu un total de comenzi ăn valoare de 15.1 miliarde euro. Cu peste 90 de clienţi din rândul forţelor armate din întreaga lume, MBDA este un lider în producerea de rachete şi sisteme de rachete.

MBDA este singurul grup European capabil să conceapă şi să producă rachete şi sisteme de rachete care corespund întregii game de nevoi curente şi viitoare ale celor trei forţe armate (terestre, marine şi aeriene). În total, grupul oferă o gamă de 45 sisteme de rachete şi produse de contramăsuri aflate în serviciu operaţional şi mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare.

MBDA este deţinută de Airbus Group (37.5%), BAE Systems (37.5%) şi Leonardo (25%).

Sursa: MBDA