MBDA contract with Qatar

MBDA contract with Qatar

MBDA a semnat un contract de peste 1 miliard de euro pentru furnizarea de rachete marinei Emiratului Qatar.

MBDA a semnat un contract de peste 1 miliard de euro care prevede livrarea catre Fortele Navale ale Emiratului Qatar de rachete care vor intra in componenta noilor nave achizitionate recent de la compania Fincantieri. In acest sens, MBDA va furniza Qatar-ului peste 60 de rachete anti-navba Exocet MM40 Block 3, precum si 30 de rachete pentru apararea antiaeriana Aster 30 Block 1 si VL MICA.

Qatar este a 12-a tara care se doteaza cu armament de tip Aster, sistemul VL MICA fiind utilizat in premiera de flota emiratului. Sistemul Exocet B3 era deja utilizat de forele militare ale Qatar-ului, mai mult de 60 de nave fiind dotate cu acest sistem.

Semnarea contractului cu Emiratul Qatar are loc ca urmare a acordului interguvernamental parafat la Roma pe 16 iunie 2016 intre ministerele Apararii din Italia si Qatar.

Antonio Perfetti, director general al MBDA Italia si director executiv pentru vanzari si dezvoltarea afacerii la MBDA a declarat:

“Acest contract reprezinta o noua confirmare a rolului major pe care MBDA il joaca in domeniul rachetelor, nu doar in Europa, ci si la nivel mondial. Este o dovada a capacitatii MBDA de a raspunde celor mai stricte si diverse cerinte in domeniul sistemelor de rachete, datorita portofoliului foarte generos de solutii de calibru mondial. Contractul intareste parteneriatul foarte valoros al MBDA cu Qatar-ul, fiind o dovada in plus a valorii solutiilor oferite de catre companie pentru a satisface cerintele clientilor sai.”

In prezent, sistemul de aparare VL MICA este folosit de douazeci de forte militare, dintre care sapte navale si patru terestre.

Cu o prezenta industriala in cinci tari europene si in SUA, MBDA a avut in 2015 o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de euro si comenzi in valoare de 15,1 miliarde de euro.

MBDA este lider mondial in domeniul rachetelor si a sistemelor de rachete, avand clienti peste 90 de forte armate.

MBDA este singurul grup european capabil sa proiecteze si sa produca rachete si sisteme de rachete, care corespund gamei intregi de necesitati operationale actuale si viitoare ale celor trei forte armate (terestre, maritime si aeriene).

In total, grupul ofera o gama de 45 de sisteme de rachete si solutii de protectie aflate deja in serviciu operational si alte 15 produse aflate in prezent in dezvoltare.

MBDA este detinuta de catre Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) si Leonardo-Finmeccanica (25%).

Sursa: MBDA