Ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, a anunțat că MBDA va dezvolta viitorul program de rachete tactice aer-sol (MAST-F) ca sistem principal al armatei franceze destinat elicopterului de luptă Tiger.

MHT on Tiger

MHT on Tiger

Compania MBDA a fost selectată după ce a propus Direcției Generale pentru Armament (DGA) conceptul său MHT/MLP (Missile Haut de Trame / Missile Longue Portée) care are la bază tehnologiile folosite pentru MMP, prima rachetă de luptă terestră de generația a 5-a din lume introdusă în serviciu activ. Arhitectura sa modulară va permite integrarea ușoară a MHT/MLP pe diferite platforme de luptă, terestre sau aeriene, pe lângă elicopterele Tiger.

MHT/MLP are o eficiență operațională ridicată

Cu o greutate cu 20% mai mică comparativ cu alte rachete din categoria sa, asigură o încărcătura mai ușoară cu aproape 100 kg pentru elicopterul Tiger, care poate transporta până la opt rachete în configurație de luptă. Acest lucru crește capacitatea de combustibil a elicopterului și, astfel, durata de participare la misiune.

Raza de acțiune a MHT/MLP depășește opt kilometri, chiar și atunci când este lansată de pe o platformă staționară la altitudine mică. Focosul cu efecte multiple face posibilă gestionarea unei game diverse de ținte, de la tancuri moderne până la infrastructură de luptă consolidată.

MHT/MLP poate fi folosită atât pe timp de zi, cât și de noapte, inclusiv în modul de dirijare dincolo de linia de țintire (BLOS), cu o legătură de date bidirecțională care trimite imaginile de la senzorii de înaltă rezoluție ai rachetei înapoi către operator.

Echipajul elicopterului Tiger poate folosi aceste informații pentru a alege punctul de impact al rachetei sau pentru a selecta o nouă țintă în zbor, fiind o armă potrivită pentru situații neașteptate pe câmpul de luptă.

Eric Béranger, CEO MBDA, a declarat: „Racheta MHT/MLP combină noile tehnologii dezvoltate cu sprijinul DGA cu tehnologiile deja testate ale MMP. Oferă forțelor armate o flexibilitate de utilizare de neegalat în prezent, reducând în același timp riscurile de dezvoltare.

Având autoritatea de proiectare în totalitate europeană, programul MHT/MLP va contribui pe deplin la obiectivele de autonomie strategică stabilite de Franța și de Uniunea Europeană.”

”Prin crearea a 350 de locuri de muncă pe an, în următorii cinci ani și, în cele din urmă, cu aproximativ 250 de locuri de muncă anuale în Franța în primii zece ani de producție, dezvoltarea și producția acestei noi rachete va contribui la menținerea bazei naționale industriale și tehnologice”, a adăugat Eric Béranger.

Sursa: MBDA