UGV THeMIS echipat cu turela telecomandata DeFNder-RWS(Via: defpost.com)

Liderul European în producerea şi design-ul sistemelor de rachete MBDA și producătorul de vehicule fără pilot, Milrem Robotics, vor dezvolta împreună primul vehicul terestru fără pilot (UGV), special conceput pentru lupta antitanc.

Proiectul comun va cuprinde sistemul IMPACT (Integrated MMP Precision Attack Combat Turret) de la MBDA, care va fi integrat de către Milrem Robotics pe vehiculul terestru fără pilot THeMIS.

Sistemul va fi operat de la distanță și este în conformitate cu dorința dezvoltatorilor de a înlocui personalul uman de pe câmpul de luptă cu roboți.

“Una dintre provocările războiului urban este evitarea detectării infanteriei antitanc de către echipamentul de supraveghere al inamicului, echipament care poate detecta foarte ușor amprenta termică a prezenței umane. Scopul proiectului nostru integrat este dezvoltarea unui sistem cu o amprentă termică redusă și, cel mai important, capabil să mențină infanteria la distanță“, a explicat generalul de brigadă (Rez) Alar Laneman, consilier militar al Milrem Robotica.

„MMP, singura armă ghidată anti-tanc din lume de generația 5-a, aflată acum în serviciul forțelor armate franceze, a fost dezvoltată atât pentru misiuni pedestre cât şi montate pe roți şi este compatibilă cu vehicul terestru fără pilot (UGV). Cu o rază de acțiune de peste 4 kilometri și cu două moduri de foc – fixare a țintei înainte de lansare (LOBL) și fixare a țintei după lansare (LOAL) – MMP oferă vehiculului THeMIS UGV o capacitate inegalabilă de a angaja o țintă dincolo de linia de ochire. MMP permite, în cadrul unei operații la distanță, să angajeze foarte discret țintele din câmpul de luptă de la distanțe situate în afara razei de acţiune a focului inamic, din adăpost și din cadrul unor structuri de luptă construite. Instalația de ardere a MMP desfășurată pe UGV oferă, de asemenea, capabilități ISTAR (informații, supraveghere, fixare a țintei, & recunoașteri) și, prin integrarea directă cu o rețea C4I, oferă informații din câmpul de luptă dincolo de nivelul unui pluton“, a adăugat fostul colonel Francis Bordachar, consilier pe probleme militare al MBDA.

THeMIS cu turela IMPACT echipata cu MMP (CGI)

Despre Milrem

Milrem Robotics este o soluție de apărare estoniană al cărei scop principal este construcția de vehicule terestre fără pilot, dezvoltarea unor soluții de luptă robotizate şi analiza doctrinară a echipamentului de luptă şi a conceptelor de operaţii.

Despre THeMIS

Vehiculul terestru fără pilot THeMIS este un vehicul terestru fără pilot complet modular, diesel-electric, ce poate funcționa până la 10 ore cu o alimentare completă, inclusiv 1,5 ore în mod silențios. Acesta are o viteză maximă de 22 km/h şi poate căra o încărcătură de 750 kg. Poate fi operat atunci când se află în câmpul vizual, prin intermediul camerelor sau echipate cu kit de autonomie pentru funcționare complet autonomă.

Despre MMP şi IMPACT

MMP este o rachetă de luptă terestră de ultimă generație, complet adaptată conflictelor moderne. Aceasta înlocuiește rachetele antitanc Milan și Javelin ale Armatei Franceze și ale forțelor speciale, precum și cea tip “HOT” din unitățile de cavalerie franceză. Este o rachetă “trage-şi-uită” cu o rază de peste 4 kilometri, dispune de un căutător cu două căi (canal infraroșu și canal cu vizibilitatea culorii) și o conexiune de date cu fibră optică care face posibilă menținerea controlului de tip “omul în buclă”, oferind o precizie de neegalat și minimizând riscul de daune colaterale. Acumulatorul militar multifuncțional (anti-tanc, anti-personal și anti-infrastructură) poate distruge ținte variind de la tancurile grele cu armura reactivă la infanterie adăpostită într-o infrastructură.

IMPACT este o turelă motorizată de 250 kg destinată vehiculelor blindate ușoare. IMPACT include senzori de zi şi de noapte ale controlului focului MMP, precum şi două rachete gata de lansare şi o mitralieră calibru 7.62 mm şi muniția aferentă. Comenzile pentru darea focului sunt dispuse la distanță în cabina vehiculului astfel încât echipajul să fie în siguranță față de contraloviturile inamicului şi condiţiilor meteo nefavorabile, sporindu-i-se astfel continuitatea în luptă.

Despre MBDA

Cu o prezență semnificativă în cinci țări europene și în SUA, în 2017 MBDA a realizat o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de euro şi comenzi totale de 16,8 miliarde de euro. Cu peste 90 de clienți forțe armate din lume, MBDA este lider mondial în rachete și sisteme de rachete.

În total, grupul oferă o serie de 45 de sisteme de rachete și contramăsuri, produse aflate deja în serviciul operațional și mai mult de 15 aflate în prezent în curs de dezvoltare.

MBDA este deținută în comun de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).