Grupul european MBDA și compania poloneză PGZ au anunţat, cu ocazia târgului MSPO 2019 din Polonia, dezvoltarea în comun a unui distrugător de tancuri blindat, dotat cu racheta de înaltă precizie Brimstone.

Vânător de tancuri al MBDA si PGZ, MSPO 2018

Vânător de tancuri al MBDA si PGZ, MSPO 2018

Cu această ocazie, PGZ şi MBDA au semnat o declarație comună ce prevede continuarea cooperării pentru dezvoltarea unei soluţii pentru Polonia și alte piețe de export, integrarea rachetelor Brimstone de la MBDA în vehiculul blindat de la PGZ fiind astfel reconfirmată ca cea mai bună soluţie pentru vânătorul de tancuri dorit de către Polonia din perspectiva capabilităţii militare, a suveranităţii şi a perspectivei industriale.

„Dezvoltăm cooperarea noastră cu MBDA în domenii noi. Am convenit asupra modalităților de prezentare a acestor soluții pe piețele de export. Combinând competențele noastre cu experiența partenerilor noștri britanici, suntem în măsură să realizăm și să oferim cele mai moderne soluții atât forțelor armate poloneze, cât și forțelor aliate”, a declarat Sebastian Chwałek, director general adjunct al PGZ.

„Asocierea rachetei MBIM Brimstone, probată în luptă, cu diversele platforme poloneze actuale și viitoare, oferă o capabilitate militară rapidă pentru Polonia și pentru piețele de mari dimensiuni, consolidând în același timp cooperarea noastră cu grupul PGZ în domeniul rachetelor”, a declarat Adrian Monks, directorul de vânzări al reprezentanţei MBDA din Polonia.

Cea mai importantă parte a Declarației comune de cooperare este declarația MBDA potrivit căreia tehnologia și know-how-ul rachetelor Brimstone vor fi transferate către PGZ, MESKO SA fiind astfel responsabilă cu producerea rachetelor. Această cooperare este încă un domeniu al relației de afaceri dezvoltat având la bază cooperarea strategică între companiile PGZ și MBDA.

Flexibilitatea soluției alese și ușurința procesului de integrare cu sistemele curente de ochire poloneze facilitează semnificativ instalarea pe sau în cadrul mai multor platforme poloneze, inclusiv cele de la WZM SA, HSW SA și Obrum, în orice configurație și indiferent de numărul de rachete.

Vânător de tancuri al MBDA cu PGZ, MSPO 2018

Vânător de tancuri al MBDA cu PGZ, MSPO 2018

Dezvoltarea acestui produs vine ca răspuns la cerința Poloniei pentru un vânător de tancuri capabil să contracareze formațiunile de blindaje comasate. Cu performanțele sale pe distanţe lungi, indiferent de condițiile meteorologice, posibilitatea de contracarare a sistemelor de protecție activă (APS), tragere în salve și de lovire a ţintelor aflate în mişcare, Brimstone este capabil să facă față acestei provocări.

Sistemul este capabil să angajeze obiective aflate pe linia de ochire sau în afara acesteia, cu posibilitatea de a alege din mai multe moduri de angajare a ţintei, folosind date de ochire digitale furnizate prin rețelele militare protejate, complet interoperabile cu NATO.