În timpul vizitei Preşedintelui francez Emmanuel Macron în România din 24 august și în cadrul Acordului Strategic Româno-Francez, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între MBDA, liderul European în sisteme de rachete tactice, ROMARM, companie română de stat din domeniul apărării și Electromecanica Ploiești, filiala ROMARM. Președintele francez Emmanuel Macron, Președintele român Klaus Iohannis, Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării și Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei au fost prezenți la ceremonia de semnare.

MBDA semnare memorandum

MBDA semnare memorandum

Acest Memorandum va permite celor trei părți semnatare să definească și să prezinte cea mai bună propunere franceză de sisteme de rachete tactice de ultimă generație ca răspuns la cerințele operaționale ale Forțelor Armate Române pentru Sisteme de Apărare Aeriană. În conformitate cu cerința CSAT, acest Memorandum va ajuta la revitalizarea industriei de apărare din România prin intermediul cooperării industriale, producției locale și transferului de tehnologie, în linie cu inițiativa europeană PESCO.

Acest Memorandum va constitui, de asemenea, un pas important în consolidarea pilonului industrial european al NATO.

 

Despre MBDA

Cu o prezenţă semnificativă în 5 ţări Europene precum şi în Statele Unite, în 2016 MBDA a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro cu un total de comenzi în valoare de 15.9 miliarde de euro. Cu peste 90 de clienţi  din rândul forţelor armate din întreaga lume, MBDA este lider mondial în producerea de rachete şi sisteme de rachete. MBDA este singurul grup European capabil să conceapă şi să producă rachete şi sisteme de rachete care corespund întregii game de exigențe curente şi viitoare ale celor trei forţe armate (terestre, marine şi aeriene). În total, grupul oferă o gamă de 45 sisteme de rachete şi produse de contramăsuri aflate în serviciu operaţional şi mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare.

MBDA este deţinută de Airbus Group (37.5%), BAE Systems (37.5%) şi Leonardo (25%).

MBDA semnare memorandum Romania

MBDA semnare memorandum Romania

Despre Romarm

Compania Naţională ROMARM S.A este exponentul industriei naţionale de apărare în ceea ce priveşte fabricarea armamentului şi muniţiei, precum şi a vehiculelor blindate. Aceasta funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei şi are în coordonare 15 filiale, fiind înfiinţată în anul 2000 prin Hotărârea Guvernului nr. 979.

Scopul C.N. ROMARM S.A. este fabricarea, cercetarea, proiectarea, comercializarea, mentenanța și demilitarizarea armamentului, muniției și tehnicii militare.

Cu o lungă tradiţie în Industria de Apărare, materializată în experienţa de peste 75 de ani de producţie militară, Compania Naţională ROMARM S.A. este principalul exportator direct din România de tehnică şi servicii militare, fiind o prezenţă constantă în peste 50 de pieţe în ţări din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia şi Africa.

 

Despre Electromecanica Ploiești

Electromecanica Ploiești, una din cele 15 filiale ale CN ROMARM SA, are ca obiect de activitate producția și mentenanța rachetelor de diferite tipuri și a sistemelor de rachete. Filiala dispune de un nucleu de specialiști în cercetare – dezvoltare angrenați în dezvoltarea unor produse noi cu cerere pe piață.