MARS-L de la Lewis Machine and Tools LMT

MARS-L de la Lewis Machine and Tools LMT

Spuneţi-mi că mă înşel şi nu am să mă supăr. Oricum nu-s prea priceput la praştii şi undiţe… Însă mi se pare că armele bullpup nu reuşesc să se impună în faţa designului asemănător carabinei M-4 – deh, cu asta îmi seamănă mie toate, că nu-s în stare să le deosebesc nici după gust.

Lăsând un pic miştoul – pe la final de tarla ajungem la Cugir şi Sadu… – vestea e următoarea: neo zeelandezii au demarat pensionarea armelor Steyr AUG şi le vor înlocui cu ce se vede mai la deal.

Mai la deal se vede o durdă americană, pentru care s-a aprobat o comandă de 9000 de bucăţi la producătorul Lewis Machine and Tools (LMT). Contractul are valoarea de 59 milioane de dolari NZ, adică 39.19 milioane de dolari americani.

Puşca din poză va fi dată întregii New Zealand Defense Force ca armă standard după 28 de ani de utilizare a Steyrului de 5,56 mm – criticată ca fiind insuficient de puternică şi cu performanţe slabe în anumite condiţii.

“”The LMT is a combat-proven rifle that has seen service in the most arduous conditions. It gives our personnel a weapon they can rely on in any situation.”

Treaba asta a zis-o Gerry Brownlee, ministrul neo zeelandez al Apărării.

Noua puşcă este centrul unui sistem de armament care include aparate avansate pentru ochirea în timp de zi sau noapte, un aruncător detaşabil pentru grenade şi alte chestii, cum a fi laser-frate, lanterne şi supresoare de zgomot.

Întregul sistem a fost bobotezat Modular Assaul Rifle System-LIGHT (MARS-L).

Cererea pentru oferte a fost închisă pe 12 Noiembrie 2014, iar de atunci s-a lăsat cu evaluarea celor opt companii aplicante. Testele armelor oferite au avut loc între 2 Martie şi 1 Iunie 2015.

Evident că renumitul exportator românesc n-a… Dar să-i lăsăm un pic pe oameni, ca să sughiţe la final.

Deci, testele au fost îndurate de arme de la Beretta Defense Technologies, Ceska Zbrojovka, Colt Canada Corp, FN Herstal, Steyr Mannlicher, SIG Sauer, Heckler & Koch şi LMT.

Firme serioase, produse demne de încredere.

Sursa: Army Recognition

P.S.: Am putea oare sa exportăm noua puşcă de la Cugir în combinaţie cu muniţie de la Sadu ca şi echipament neletal în Ucraina?

 

Iulian Iamandi