T129 ATAK

O delegatie a Fortelor Armate ale Marocului a efectuat de curand o vizita de lucru la uzinele TAI cu scopul de a negocia achizitia de elicoptere de atac T129.

Potrivit informatiilor aparute in presa on-line, ofiteri superiori marocani au vizitat Turcia pentru a negocia achizitia elicopterelor de lupta, folosite de curand de turci in cadrul Operatiunii Ramura de Maslin (Olive Branch) in Siria.

Cateva state ar fi aratat deja interes fata de elicopterul turcesc, o dezvoltare a Agusta A129 Mangusta. Anul acesta Pakistanul a plasat o comanda ferma pentru 30 de elicoptere de atac T129.

T129, dezvoltat de TAI (Turkish Aerospace Industries) in parteneriat cu AgustaWestland, este un elicopter bimotor, multirol ce poate executa misiuni in orice conditii meteo, ziua sau moaptea. Poate executa misiuni de atac si recunoastere in conditii “hot and high”.

Eventuala achizitie de catre Maroc ar asigura statului nord-african capacitatea de descurajare urmand sa imbogateasca flota de aeronave cu aripa rotativa avand ca destinatii recunoasterea si transportul: Gazelle, Bell 205, Bell 206, CH-47 Chinook.

Via:
NAPost

Marius Constantin