Turcii au dezvăluit informații noi despre vehiculele blindate de asalt ZAHA. Țestoasele turcești care vor opera de la bordul navei multirol de asalt amfibiu TCG Anadolu din anul 2023 vor fi în număr de 27 de exemplare.

FNSS ZAHA Marine Assault Vehicle

FNSS ZAHA Marine Assault Vehicle

Fabricantul FNSS va livra în total 27 de ZAHA: 23 de transportoare de trupe, 2 vehicule de comandă și control, respectiv 2 vehicule de recuperare și reparații.

Contractul cu FNSS a fost semnat la Ankara în anul 2017 pentru satisfacerea cerințelor corpului de infanterie marină al Marinei Turciei.

Designul cutiei blindate și propulsoarele puternice cu jet de apă permit ZAHA o mobilitate mare, cu viteza maximă de 70 de kilometri pe oră pe uscat și 7 noduri pe apă.

ZAHA poate urca o pantă de 60 de grade, poate staționa pe o pantă de 40 de grade și poate trece cu ușurință peste obstacole cu înălțimea de 90 de centimetri, sau șanțuri de 2 metri.

Blindatul de asalt amfibiu pe șenile ZAHA dispune de o stație de armament telecomandată echipată cu o mitralieră grea de 12,7 milimetri și de un lansator automat de grenade calibrul 40 de milimetri.

Iulian Iamandi