Forțele Navale Turce au preluat oficial nava de asalt amfibiu Anadolu de la agenția industriei de apărare SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı).

O mai numim navă de asalt amfibiu? Poate că a venit vremea introducerii în nomenclator a unei clase noi de nave, având în vedere planurile Turciei de a opera de la bordul TCG Anadolu drone în număr mare.

Nava a fost proiectată de către navaliștii spanioli de la Navantia pornind de la proiectul navei spaniole Juan Carlos I.

Concernul Sedef-Navantia a câștigat competiția organizată de Turcia, spaniolii furnizând proiectul, transferul de tehnologii, echipamente și asistență tehnică pentru Sedef Shipyard.

Anadolu este concepută pentru a satisface mai multe nevoi ale Forțelor Armate Turce, incluzând autonomie mare, misiuni de luptă la distanță mare, proiecție a forței la distanță mare, intervenții umanitare, centru de comandă și navă amiral a Marinei Turce.

În configurația “navă de asalt amfibiu”, Anadolu are un deplasament de 27079 tone, iar în configurația de “portavion V/STOL” 24660 de tone.

Lungimea navei este de 232 de metri, iar lățimea de 32 de metri.

Anadolu poate atinge o viteză de 21 de noduri și are o autonomie de 9000 de mile marine la viteza de 16 noduri.

Nava poate lua la bord două LCAC sau patru LCM.

Armamentul navei este compus dintr-un lansator RAM, două sisteme CIWS Phalanx și cinci tunuri automate Aselsan STOP RCWS calibrul 25 de milimetri.

Iulian Iamandi